Több tucatnyi egészségi problémáért – köztük májbetegségért, daganatokért, vagy akár leukémiáért is – felelőssé tehetők az ultrafeldolgozott ételek – állapította meg egy friss tanulmány – írja a hazipatika.hu.
32-féle egészségi probléma függ össze az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásával – hívta fel a figyelmet friss Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat egy közelmúltbeli tanulmányra hivatkozva állította ezt.
Az említett tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport készítette az ausztrál Deakin Egyetem vezetésével. Munkájuk során az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és az esetleges káros egészségi hatások közötti kapcsolatot vizsgálták. Összesen 32 olyan egészségi problémát azonosítottak, amely szorosan összefügghet ezekkel az ételekkel.
Az elhízástól a leukémiáig
Az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásához köthető, azonosított egészségi problémák közé tartoznak egyebek mellett az alábbiak:
- szív- és érrendszeri betegségek;
- túlsúly és elhízás;
- egyes mentális zavarok;
- 2-es típusú cukorbetegség;
- asztma;
- nem alkoholos zsírmáj;
- krónikus limfoid leukémia;
- központi idegrendszeri daganatok,
- emlőrák;
- prosztatarák;
- hasnyálmirigyrák.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek amellett, hogy fizikai betegségek okozói, növelhetik a szorongás, a depresszió és a kognitív hanyatlás kockázatát – derült ki nemrég egy brazil kutatásból.