Imre Bence volt a mérkőzés hőse

A Ferencváros jobbszélsője, Imre Bence sportcsaládba született: édesanyja az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó Kökény Beatrix, édesapja pedig az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Imre Géza.

A 2002-ben született Bence anyja sportágát választotta, hat évesen kezdett kézilabdázni az Elektronos SE csapatában, 2014-től pedig a Ferencváros játékosa. Kivételes tehetségét jelzi, hogy már 17 évesen bemutatkozhatott az első osztályban az FTC felnőtt csapatában.

Remekül sikerült debütálása 2023 áprilisában a felnőttválogatottban is, a Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen 9 gólt szerzett. Tavaly tagja volt a 2023-as junior világbajnokságon ezüstérmes csapatnak. A januári felnőtt Európa-bajnokságon Izland ellen kapott játéklehetőséget, amelyet négy góllal hálát meg.

A hétvégi tatabányai olimpiai selejtező tornán Tunézia ellen négy, Norvégia ellen három, Portugália ellen pedig kilenc gólt szerzett, s ezzel döntő szerepe volt, hogy csapatunk készülhet a párizsi játékokra.

„Csapatként voltunk ismét nagyon erősek, ha nem sikerült volna nyerni, akkor is azt mondanám, hogy mindent megtettünk, próbáltuk élvezni, megélni a pillanatokat – nyilatkozta Imre Bence. – Olyan állapotba kerültem, hogy nem is gondolkoztam, ilyenkor fel sem fogja az ember, hogy mi a tét. A hajrában okosan játszottunk, Lékai Máté szerintem minden rutinját beletette, és nagyon jól levezényelte a támadásainkat. Soha életemben nem tapasztaltam olyat, mint szombaton a vesztes mérkőzés után: úgy üvöltött le minket az edzőnk, hogy közben azt mondta, iszonyatosan büszke ránk. Ez szenzációs érzés volt. Remélem, a szurkolók is büszkék ránk, most mindenkinek azt kívánom, hogy kerüljék el a sérülések, az olimpiáig még vár ránk két vb-selejtező, és persze a klubokban is fontos feladatok várnak ránk.”

A fiatal játékos legnagyobb szurkolói szülei voltak a tatabányai tornán.Azt mondtam édesapámnak, remélem, 28 év alatt csak egy olimpia marad ki családi szinten, az pedig a tokiói volt. Mert 1996 óta az összes olimpián ott volt vagy ő, vagy édesanyám” – mesélte Imre Bence, aki már nem sokáig lesz erőssége a Ferencváros csapatának. Kivételes tehetségére külföldön is felfigyeltek, nyártól a világ egyik legsikeresebb klubcsapatában, a Bundesligában szereplő Kielben folytatja a pályafutását.

Elégedett elnök

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a győztes csata után elmondta: „Óriási boldogság számomra az olimpiai kvalifikáció kivívása, 12 év után lehet ott újra a férfiválogatott a játékokon. Teljes szívemből gratulálok a fiúknak! A kijutás nem az elmúlt négy nap és nem az elmúlt egy év eredménye, ebben benne van az egész kvalifikációs időszak munkája, a játékosok, Chema Rodriguez szövetségi kapitány és az egész stáb győzni akarása, a szövetség és a klubok minden erőfeszítése is. Aki ismeri a férfi kézilabda nemzetközi mezőnyét, tudja jól, mennyire nehéz kijutni az olimpiára, valóban csak a legjobbaknak sikerül, hiszen Európából Magyarországon kívül Franciaország, Dánia, Svédország, Németország, Norvégia, Horvátország, Spanyolország és Szlovénia lesz ott Párizsban, igazi sportági nagyhatalmak. Köszönet a játékosoknak, edzőiknek, nevelőedzőiknek, klubjaiknak, és nagy-nagy köszönet a szurkolóknak azért a támogatásért, amelyet az elmúlt napokban itt Tatabányán és az elmúlt években a csapat mögött állva nyújtottak. Szeretném megköszönni a kollégáimnak is azt a rendkívül professzionális munkát, amellyel megszervezték az olimpiai selejtezőt. A tavaszi kézi üzemmódnak nincs vége, várunk mindenkit áprilisban Debrecenbe, hogy a női válogatottnak is kiszurkoljuk a párizsi repülőjegyet!”

Elolvasom a cikket