A török külügyminiszter szerint baljós lehet a háború kimenetele

A CNN Türknek adott hétfői interjújában a külügyminiszter azt állította, hogy a Moszkva és Kijev közötti ellenségeskedés „a kimerülés háborújává vált”, ami szerinte komoly aggodalomra ad okot Törökország számára.

„Stratégiai szempontból aggódunk a konfliktus térségre való kiterjedése miatt” – jelentette ki Fidan, hozzátéve, hogy ez a folyamat „szóban kezdődik, majd tettekbe fordul”. Európának – figyelmeztetett – „jobban kellene aggódnia az ukrajnai helyzet miatt, mint nekünk”.

A miniszter a békemegállapodás kilátásaival kapcsolatban úgy fogalmazott: „nincs alapja annak, hogy 2024-ben fejleményeket várjunk ebben a kérdésben. Nem látjuk ezt a közeljövőben.”

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Törökország számos kezdeményezést indított a konfliktus lezárására, és azon kevés országok közé tartozik, amelyek a NATO-ban, az EU-ban és más nemzetközi platformokon a békét szorgalmazzák. Fidan szerint Ankara jó helyzetben van ahhoz, hogy ezt a politikát folytassa, mert mindkét hadviselő féllel jó kapcsolatokat ápol.

Az ukrajnai konfliktus 2022. februári kezdete óta Törökország többször sürgette Moszkvát és Kijevet az ellenségeskedések beszüntetésére, és még abban az évben helyszínt biztosított a béketárgyalásoknak. Bár a tárgyalások – amelyek az ukrán semlegesség kérdése körül forogtak – kezdetben némi előrelépést hoztak, Kijev később elállt tőlük. Moszkva azt állította, hogy a tárgyalásokat az akkori brit miniszterelnök, Boris Johnson siklatta ki, aki azt tanácsolta Ukrajnának, hogy folytassa a harcot – ezt Johnson tagadja, de az ukrán főtárgyaló, David Arahmija megerősítette.

Pénteken Fidan is ragaszkodott ahhoz, hogy a konfliktus megállítása érdekében „ideje elválasztani az [ukrán] szuverenitás kérdését a tűzszünettől”, hangsúlyozva, hogy ez nem jelenti azt, hogy Kijev elismerné Oroszország területszerzéseit.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban 2022 őszén rendeletet írt alá, amely megtiltotta a tárgyalásokat a jelenlegi moszkvai vezetéssel, miután négy volt ukrán régió népszavazáson elsöprő többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavazott. Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy Moszkva nyitott a tárgyalásokra Ukrajnával, amennyiben Kijev és nyugati finanszírozói komolyan gondolják a hosszú távú békét Moszkvával, és nem csak azért tárgyalnának, mert „elfogyott a muníciójuk” és időt nyernének.

Elolvasom a cikket