Manapság már nem „mumus” a fogorvos

A fogászati beavatkozások között az esztétikai és a kozmetikai fogászat különleges helyet foglal el. A kozmetikai fogászat tovább megy ennél: héjak, koronák és fogfehérítés segítségével a természetesnél fehérebb fogszínre és tökéletes formára törekszik. Attól függően, hogy mi a páciens problémája a fogaival, különböző esztétikai megoldások jöhetnek szóba.

· Fogelszíneződés esetén fogfehérítés, fogtömés, foghéj vagy korona készítése a leggyakoribb megoldás.

· Amennyiben a fog formáján kell korrigálni, úgy fogtömés, foghéj vagy korona készítése jöhet szóba.

· Hiányzó fogak esetében implantátum, hídpótlás vagy kivehető fogpótlás lehet a megoldás.

· Ha a fog nem kívánt irányba dől vagy elmozdult, fogszabályozás, foghéj vagy fogkorona segíthet.

· Törött fog esetén a törés súlyosságától függően fogtömés, foghéj vagy korona készülhet az eredeti állapot visszaállítására.

Kezeléstípusok

  • Fogtömés

Fogtömés akkor alkalmazható, amikor apróbb korrekció szükséges: például ha az elülső fogakból letörött egy kicsi darab, esetleg szuvasodás miatt elszíneződött a fog egy része. A modern, kompozit „fogszínű” tömőanyagok segítségével természetes eredményt lehet elérni: olyan lesz a fog, mint az eredeti.

  • Fogfehérítés

Két típusú fogfehérítési beavatkozást különböztethetünk meg: a rendelői és az otthoni fogfehérítést. A rendelőben a fogorvos peroxidot tartalmazó vagy peroxiddá bomló anyagot juttat a fogra, ami kémiai úton fehéríti a fog külső rétegét, a zománcot. Otthon a saját fogsorunkra készített sínbe kell belejuttatnunk a fehérítő anyagot, és felhelyeznünk a fogakra a megadott ideig.

  • Fogszabályozás

A fogszabályozás egy vagy több fog helyének, dőlésszögének megváltoztatására alkalmas kezeléstípus. Ha torlódottak, kuszák a fogak, kiváló megoldás lehet. A fogakra rögzített vagy kivehető készülék segítségével történik, általában hosszabb folyamat: a kiinduló helyzettől és a várt eredménytől függően néhány évet is igénybe vehet.

A foghéj egy fogtechnikus vagy fogorvos által készített vékony réteg, amelyet a fogak külső felszínére lehet ragasztani. Ezáltal korrigálható a szín, a forma vagy akár a dőlésszög is. Jellemzően azokat a fogakat érdemes héjjal ellátni, amelyek mosolygáskor látszanak, tehát az őrlőfogakra nem készül héj. A foghéj készülhet porcelánból és kompozitból is, mindkettővel szép és kényelmes eredmény érhető el.

  • Fogékszerek

A fogékszerek apró, többféle színben és méretben kapható kristályok, amiket általában a kismetsző fogak külső felszínére ragaszt fel a fogorvos. A ragasztás során nem sérül a fogzománc, maga a kezelés gyors, csupán néhány percet vesz igénybe.

  • Implantátum

Hiányzó fogak pótlására alkalmazható az implantátum vagy műfoggyökér beültetése az állcsontba. A műgyökérre – amennyiben megfelelően gyógyult és körülnövi a csont – fogkorona vagy híd készülhet, stabil és esztétikus megoldást nyújtva a foghiányra. Előnye a stabilitása, hátránya, hogy általában drágább kezelés, mint a híd vagy a kivehető pótlás, illetve bizonyos esetekben a szervezet kedvezőtlenül is reagálhat az idegen anyagra, és kilökheti azt magából. Az implantátum beültetésének feltétele a szájüreg, a csont és az íny egészsége.

  • További esztétikai kezelések

Komolyabb foganyagveszteség vagy foghiány esetén a következő kezelések is esztétikus, természetes módon segíthetnek a szép mosoly visszanyerésében: fogkorona, hídpótlás vagy a kivehető fogpótlás is remek megoldás ezekben az esetekben.

A kezelések finanszírozása

Az esztétikai kezelésekről elmondható, hogy nagy részük magán és közfinanszírozott fogászati rendelőben is legalább részlegesen díjköteles. A kivétel ez alól a fogtömés: ez társadalombiztosítási támogatással ingyenesen igénybe vehető kezeléstípus.

Közfinanszírozott rendelőben a következő kezelések esetén vehető igénybe kedvezmény:

· 18 éven aluliak számára a fogszabályozó kezelés esetén az orvosi munkadíjat nem, csak a készülék díját kell részlegesen megfizetni.

· 18 év alatt, 62 év fölött, várandósság, üzemi baleset vagy súlyos betegség esetén a kivehető és rögzített fogpótlásokra orvosi munkadíjat nem számolnak fel, a fogtechnikai költségeket pedig a NEAK oldalán a gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

Elolvasom a cikket