Nagyon sok helyen ott van, és elképesztően rákkeltő

A Környezetvédelmi Ügynökség hétfőn bejelentette az azbeszt átfogó betiltását, egy olyan rákkeltő anyagét, amely évente több tízezer amerikait öl meg, de amelyet még mindig használnak egyes klóros fehérítőkben, fékbetétekben és más termékekben.

A végleges szabály az EPA szabályozásának jelentős kiterjesztését jelenti egy 2016-os, mérföldkőnek számító törvény alapján, amely felülvizsgálta a mindennapi termékekben – a háztartási tisztítószerektől kezdve a ruházaton át a bútorokig – található több tízezer mérgező vegyi anyagra vonatkozó szabályozást.

Az új szabály betiltaná a krizotil azbesztet, az azbeszt egyetlen, jelenleg is használatos anyagát az Egyesült Államokban. Ez az anyag olyan termékekben található meg, mint a fékbetétek és tömítések, valamint klóros fehérítőszer és nátrium-hidroxid, más néven marónátron gyártásához használják, beleértve a víztisztításhoz használt anyagok egy részét is.

Michael Regan, az EPA adminisztrátora a végleges szabályozást a közegészségügy védelmének fontos lépésének nevezte.

Az azbesztnek való kitettségről ismert, hogy tüdőrákot, mesotheliomát és más rákos megbetegedéseket okoz, és évente több mint 40 000 halálesethez kapcsolódik az Egyesült Államokban. Az azbeszt folyamatos használatának megszüntetése elősegíti Joe Biden elnök Cancer Moonshot nevű kezdeményezésének céljait, amely egy egész kormányzatot átfogó kezdeményezés a rákos megbetegedések felszámolására az Egyesült Államokban – mondta Regan.

„A tudomány egyértelmű: az azbeszt ismert rákkeltő anyag, amely súlyos hatással van a közegészségre. Ez az intézkedés csak a kezdet, amikor azon dolgozunk, hogy megvédjük az összes amerikai családot, munkavállalót és közösséget a mérgező vegyi anyagoktól” – mondta Regan.

Az azbeszt, amely egykor a házak szigetelésében és más termékekben volt elterjedt, több mint 50 országban betiltásra került, és használata az Egyesült Államokban évtizedek óta csökkenő tendenciát mutat. Az azbeszt egyetlen ismert formája, amelyet jelenleg importálnak, feldolgoznak vagy forgalmaznak az Egyesült Államokban történő felhasználás céljából, a krizotil azbeszt, amelyet elsősorban Brazíliából és Oroszországból importálnak. Ezt a klóralkáli-ipar használja, amely fehérítőt, marónátronlúgot és más termékeket állít elő.

A legtöbb olyan fogyasztói terméket, amely korábban krizotil azbesztet tartalmazott, már nem gyártják.

Bár a klór a vízkezelésben általánosan használt fertőtlenítőszer, az Egyesült Államokban mindössze nyolc olyan klóralkáli üzem van, amely még mindig azbeszt membránokat használ a klór és nátrium-hidroxid előállításához. Ezek az üzemek többnyire Louisianában és Texasban találhatók.

Az EPA szerint az azbeszt membránok használata csökkenő tendenciát mutat, és jelenleg az Egyesült Államokban a klóralkáli-gyártás kevesebb mint egyharmadát teszi ki.

Az EPA szabálya a szabály közzétételét követően azonnal megtiltja a klóralkálihoz használt azbeszt behozatalát, de a klóralkáli használatára vonatkozó tilalmat öt vagy több év alatt fokozatosan vezetik be, hogy az ügynökség által „ésszerű átmeneti időszaknak” nevezett időtartamot biztosítsanak.

Elolvasom a cikket