Parázs hangulat volt a szerb parlamentben

Eredetileg már meg kellett volna alakulnia a szerb parlamentnek, ám ez nem sikerült – írta meg a Szabad magyar Szó. Mint cikkükben olvasható, a folytatást először március 11-re tűzték ki, de előző este Aleksandar Vučić szerb elnök közölte, hogy elhalasztják, amíg a képviselői csoportok meg nem állapodnak a személyi kérdésekről.

Az alakuló ülés végül hétfőn folytatódott, az ellenzéki képviselők Oscar-szobrocskákkal érkeztek, amelyeken Aleksandar Vučić neve szerepelt. Most egyébként a házelnököt, az alelnököket, valamint a munkatestületek tagjait kell(ene) megválasztani. A parlamenthez korábban már beérkezett a javaslat, hogy Ana Brnabić leköszönő kormányfőt válasszák meg a képviselőház elnökévé.

A Szerbia az erőszak ellen nevű formáció képviselői az ügyrendi szabályzat megsértése miatt szerettek volna reklamálni, majd felkeltek székeikből, és megpróbáltak az elnökhöz menni – az azonban kijelentette, hogy az ellenzéki képviselők nem érdemlik meg, hogy szót kapjanak, mert „nem szolgáltak rá erre”.

A parlamenti ülés televíziós közvetítése alapján az ülésteremben folyamatosak a vádaskodások és káromkodások.

Elolvasom a cikket