A leukémia egyik tünete könnyen összekeverhető egy fogászati problémával

A vérrák egy kevéssé ismert tünete jelentkezhet fogmosáskor, de gyakran figyelmen kívül hagyják.

Az akut myeloid leukémia (AML), más néven a fehérvérsejtek rákja hírhedt arról, hogy „gyorsan és agresszíven” fejlődik. Az NHS szerint a betegség általában „azonnali kezelést” igényel, és csak az Egyesült Királyságban évente több mint 2700 halálesetet okoz.

A tünetek általában néhány hét alatt alakulnak ki és kezdenek súlyosabbá válni – egy konkrét figyelmeztető jel azonban könnyen összetéveszthető egy közönséges fogászati problémával.

A vezető jótékonysági szervezet, a Cancer Research UK szerint az AML „könnyen véraláfutást vagy vérzést” okozhat – beleértve a fogmosáskor jelentkező ínyvérzést is. Ezt gyakran a trombocitopénia okozza – a vérlemezkék hiánya a vérben, amely lassíthatja a véralvadást egy sérülést követően.

A MyLeukemiaTeam szakértői több betegről is beszámoltak, akiknél ez a tünet jelentkezett, az egyikük így írt: „Nemrég kerültem kórházba fogínyvérzés miatt. Az ínyem elkezdett vérezni, és az orvosok nagyon nehezen tudták kontrollálni. Nagyon nehéz időszak volt.”

Természetesen az ínyvérzést egy sor fogászati probléma okozhatja, például a túl erős fogmosás, a túl sok fogselyem, vagy akár egy új fogkefére való átállás. A vérzést okozhatja a lepedék felhalmozódása is, amely irritálhatja és gyulladásba hozhatja az ínyt – és ínybetegséghez és fogvesztéshez vezethet.

Ha fogmosás közben ínyvérzést tapasztal, beszéljen fogorvosával. Emellett naponta kétszer legalább két percig kellene fogat mosnia, és fogselymet használnia, hogy eltávolítsa az ételt a fogak közül, hogy minimalizálja a lepedék felhalmozódását és az ínybetegségeket.

Az NHS szerint „szokatlan és gyakori” tünet lehet az is, ha orrvérzésünk van. Ez is valószínűleg kevésbé súlyos problémának, például allergiának vagy fertőzésnek köszönhető, de ettől még figyelemmel kell kísérni.

Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, és aggódik, hogy AML-je van, keresse fel háziorvosát.

Sápadtnak látszik
Fáradtság
Légszomj
Gyakori fertőzések
Fogyás próbálkozás nélkül
Láz
Éjszakai izzadás
Lapos piros/lila foltok a bőrön
Teltségérzet/ kellemetlen érzés a hasban
Csont- és ízületi fájdalom
Duzzadt mirigyek a nyakban, a hónaljban vagy az ágyékban

Elolvasom a cikket