Csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, de az Alzheimer-kórral és a daganattal is felveszi a kesztyűt

Magyar Tibor
2024. március 20. szerda. 6:28

A fahéj egy olyan fűszer, amit bizonyos fák belső kérgéből állítanak elő. Feljegyzések szerint már az ókori Egyiptomban is használták.

A fahéj rengeteg egészségre jótékony hatással bír. Sok antioxidánst tartalmaz, ami megvédi a szervezetet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól.

Egy tanulmány szerint a fahéj jelentősen növelheti a vér antioxidáns-szintjét, miközben csökkenti a gyulladást.

A fahéjat összefüggésbe hozták a szívbetegségek kockázatának csökkentésével is. Egy vizsgálat szerint napi körülbelül 3/4 teáskanálnyi fahéj képes csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet.

Kevesen tudják, de a rendszeresen fahéjat fogyasztók nyolc hét után csökkenő vérnyomást tapasztalhatnak.

A fahéj jól ismert vércukorszint-csökkentő tulajdonságairól. Az inzulinrezisztenciára gyakorolt jótékony hatása mellett a fahéj számos más mechanizmuson keresztül is képes csökkenteni a vércukorszintet. Először is, a fahéj bizonyítottan csökkenti az étkezés után a véráramba kerülő cukor mennyiségét. Másodszor, a fahéjban található egyik vegyület utánozhatja az inzulin hatását, hogy javítsa a cukor sejtekbe való felvételét.

A fahéjban található egyes vegyületek jótékony hatással lehetnek az Alzheimer-kórban és a Parkinson-kórban szenvedő betegek számára.

Széles körben vizsgálták a rák megelőzésében és kezelésében való lehetséges felhasználását. A rendszeres fahéj fogyasztás csökkenti a rákos sejtek növekedését és a daganatokban az erek képződését, és úgy tűnik, hogy mérgező a rákos sejtekre, és sejthalált okoz. Egy petefészekrákos egereken végzett vizsgálat megállapította, hogy a fahéjaldehid képes blokkolni bizonyos, a rák növekedésében szerepet játszó fehérjék terjedését.

A fahéj egyik fő aktív összetevője, a fahéjaldehid jótékonyan hathat különböző fertőzések ellen. A kémcsöves vizsgálatok arra utalnak, hogy a fahéjolaj segíthet elpusztítani bizonyos légúti fertőzéseket okozó gombákat. Emellett gátolhatja bizonyos baktériumok növekedését is.

Kevesen tudják, de a fahéj rendszeres fogyasztása esetén segíthet a fogszuvasodás és a rossz lehelet csökkentésében is.

Kutatások szerint a fahéj segíthet bizonyos vírusok elleni védelemben. Hatásos lehet az influenza és a Dengu-láz ellen is.

Elolvasom a cikket