Az emberek többsége meggyőződéssel teszi be a kicsomagolt csirkehúst a víz alá főzés vagy sütés előtt, mondván a nyers csirke és annak leve tartalmazhat Campylobacter baktériumot, néha pedig szalmonellával és clostridium perfringensszel is fertőzött lehet, írja az IFLScience, amelyről a 24.hu számol be.
Ennek ellenére a szakértők nem javasolják, sőt kifejezetten óva intenek attól, hogy megmossuk a nyers csirkét, ez ugyanis Campylobacter okozta ételmérgezéshez vezethet.
A baktérium cseppfertőzéssel terjed, a csirkehús mosásakor pedig szétszóródik a kézen, ruhán, főzőeszközökön és a konyhai munkalapon.
A Campylobacter esetében a tünetek általában csak a fertőzés után kettő-öt nappal jelentkeznek, míg a szalmonellánál akár hat órán belül. Ez általában hasmenés, hányinger, hányás, valamint láz és hasi görcsök formájában jelentkezik.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) tájékoztatása szerint míg a mosás nem, a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, így a csirke kicsomagolása után egyből mehet is a lábosba.