Így juthat el könnyedén az elhatározástól a szokásig

Egy új szokás bevezetése, vagy a régi „rossz” szokás elhagyása rendkívül sok energiát emészt fel. Annak érdekében, hogy hatékonyabban működjünk, az elménk szokásokat alakít ki, a megszokott dolgok ugyanis biztonságosabbak és kevesebb energiaigényt jelentenek a számára. Ezért is találunk mindig kifogásokat arra, hogy miért ne tartsuk magunkat az elhatározásainkhoz. De akkor hogyan lehetünk mégis sikeresek, hogyan javíthatunk az életminőségünkön, és építhetünk ki olyan szokásokat, amelyek szervesen beépülnek a mindennapjainkba?

Tűzzünk ki reális célokat!

Mindannyiunkkal előfordult már legalább egyszer, hogy olyan célt fogalmaztunk meg, amelyről igazán magunk sem hittük el, hogy sikerülhet. Ezért különösen fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, tudatosítsuk az erősségeinket, amelyekkel leküzdhetjük az akadályokat. Ahhoz, hogy sikereket érjünk el, át kell váltanunk az általánosságban megfogalmazott szándékokat a cselekvések szintjére. Az apró szokások megváltoztatása pedig új utat nyit a változásra.

Iktassuk ki a halogatást!

A halogatást sok esetben a szorongás és az aggodalom táplálja. Bizonyos fokig a halogatás elkerülhetetlen, amikor több feladattal szembesülünk, fontossági sorrendet kell felállítanunk, és néhányat el kell halasztanunk. A probléma azonban akkor merül fel, amikor megvan a képességünk, az időnk, hogy elkezdjünk vagy folytassunk egy feladatot, mégsem tesszük. Fontos tudatosítani magunkban, hogy amikor halogatunk, akkor alapjában véve nem csinálunk mást, csak jegeljük az álmainkat, az életünket és a boldogságunkat.

Elolvasom a cikket