Mindenkit meglepett az amerikaiak döntése

„Az amerikai utasítás mindenkit meglepett” – írja a kiadvány.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter blokkolta a G7-országok által kiadott, az oroszországi elnökválasztást elítélő nyilatkozat szövegét, és megdöbbentette a szövetségeseket – írja forrásokra hivatkozva a La Repubblica.
„Az amerikai utasítás mindenkit meglepett” – írja a kiadvány.

Blinken, aki videókonferencián keresztül vett részt a G7-ek csúcstalálkozóján, már a találkozó során világossá tette, hogy országa nem fog további megjegyzéseket tenni – áll a cikkben.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója bírálta a szavazást, de hozzátette, hogy „Putyin Oroszország elnöke, ez a valóság” – jelentette a La Repubblica.

A kiadvány rámutat, hogy az amerikai fél ilyen lépése a közelgő amerikai választások hátterében történt.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn kijelentette, hogy a Kreml kategorikusan nem ért egyet azzal az amerikai értékeléssel, hogy a múltkori választás nem volt szabad és tisztességes, amely elvárható egy, az ukrajnai konfliktusban érintett államtól. Szerinte ez nem olyan vélemény, amelyet Moszkva kész meghallgatni, és amely fontosnak nevezhető.

A szavazásra március 15. és 17. között került sor. Az államfői posztra négy jelölt volt: Leonyid Szluckij, Nyikolaj Haritonov, Vlagyiszlav Davankov és Vlagyimir Putyin. A jegyzőkönyvek százszázalékos feldolgozása után Putyin a szavazatok 87,28 százalékát nyerte el.

A KEK március 21-én rendkívüli ülésen összegzi a választás hivatalos eredményét.

Elolvasom a cikket