Oroszország rasszizmussal vádolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot

Az először 2022-ben megrendezett Barátság Világjátékokat az olimpia alternatívájaként tervezték, miután az orosz és belorusz sportolókat az ukrajnai konfliktus miatt kitiltották különböző nemzetközi versenyekről.

Idén a játékokat szeptember 15–29. között rendezik Moszkvában és Jekatyerinburgban, és 33 nyári sportág versenyeit foglalják magukban, köztük olimpiai és nem olimpiai versenyszámokat.

A NOB keddi sajtóközleményében felszólította tagállamait, hogy ne küldjenek sportolókat a részvételre, azzal vádolva Oroszországot, hogy a versenyt a „sport politizálására” és a nemzetközi tiltások kijátszására használja fel.

Válaszul Zaharova teljesen elfogadhatatlannak bélyegezte a NOB intézkedését, amely „nem csupán átpolitizált, hanem egyenrangú a faji megkülönböztetés által vezérelt döntésekkel”.

„Ezek a döntések azt mutatják, hogy a NOB mennyire eltért kinyilvánított elveitől a politikai célszerűség javára, és csúszott át a rasszizmusba és a neonácizmusba” – mondta a szóvivő egy sajtótájékoztatón, amelyet a TASZSZ hírügynökség idézett.

Zaharova ragaszkodott ahhoz, hogy minden olyan vád, miszerint Oroszország politizál a sportban, és nyomást gyakorol más országokra, hogy vegyenek részt a Barátság Játékokon, „teljesen alaptalan”. Oroszország „nyitott minden országgal a sportbeli interakcióra az egyenlőség, a megkülönböztetésmentesség elvei alapján és az olimpizmus elveinek szellemében” – jelentette ki Zaharova, hozzátéve, hogy „kiállunk a tisztességes verseny mellett”.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Moszkva továbbra is fel fogja használni az ENSZ-ben és más nemzetközi platformokon betöltött pozícióját a sportban tapasztalható diszkrimináció elleni küzdelemre, és az összes sportoló esélyegyenlőségének előmozdítására szólít fel.

„A Barátság Világjátékok a valódi olimpiai eszméket tükrözve a barátság, a nyitottság, az egyenlőség és az igazságosság megtestesítőjévé válnak. Szeretettel várunk minden sportolót és minden sportszervezetet ezen az igazi sportfesztiválon” – zárta beszédét.

Bár a NOB eltiltotta Oroszországot és Belaruszt az idei párizsi nyári játékokon való részvételtől, lehetővé teszi, hogy a két nemzet sportolói semleges zászló alatt, egyéniben versenyezzenek.

A NOB nemzeti olimpiai bizottságokkal való kapcsolattartásért felelős igazgatója, James Macleod kedden jelentette be, hogy eddig mindössze 12 orosz és hét belorusz versenyző kvalifikálta magát a párizsi részvételre.

Elolvasom a cikket