Pentagon: Ukrajna túlélése veszélyben van

A Pentagon vezetője a januári kórházi kezelése óta első tengerentúli útja során Németországban tartózkodott az úgynevezett Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésén, a Ramstein légibázison.

Ma Ukrajna túlélése veszélyben van, és veszélyben van Amerika biztonsága – mondta Austin a találkozót követő sajtótájékoztatón.

A fegyverek, a felszerelés és a lőszerek áramlásának fenntartása Ukrajna számára a túlélés és a szuverenitás kérdése, Amerika számára pedig a becsület és a biztonság kérdése – tette hozzá.

Azt nem mondta, hogy az Egyesült Államok hogyan kívánja támogatni Ukrajnát további finanszírozás nélkül. Az a törvényjavaslat, amely több mint 60 milliárd dolláros támogatást nyújtana Kijevnek, még mindig az amerikai képviselőházban rekedt.

Az amerikai “tétlenség” máris azt eredményezte, hogy Ukrajna teret vesztett a harctéren – mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára a keddi sajtótájékoztatón. Joe Biden demokrata elnök hónapok óta próbál nyomást gyakorolni Mike Johnson republikánus képviselőházi elnökre, hogy hagyja jóvá az Ukrajna-finanszírozást, eddig sikertelenül.

A ramsteini találkozó után Boris Pistorius német védelmi miniszter egy 500 millió euró értékű fegyver- és lőszercsomagot jelentett be Kijev számára.

Elolvasom a cikket