Tovább bővítik a kormánypártok együttműködését Romániában

MH/ MTI
2024. március 20. szerda. 23:13

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) vezető kormányfő Nicolae Ciuca liberális (PNL) szenátusi elnökkel közös sajtóértekezleten mutatta be a két kormánypárt közös főpolgármester-jelöltjét, Catalin Cirstoiu ortopéd orvos, az egyetemi kórház igazgatójának személyében.

Ciolacu kifejtette: azért hoztak létre nagykoalíciót a magát jobboldalinak tartó, európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párttal, mert nem kifogásokat, hanem megoldásokat akarnak.

„Nem bűnbakokra akarunk mutogatni, építkezni akarunk” – jelentette ki a szociáldemokrata politikus, hozzátéve, hogy véget kell vetni Romániában annak az állandósult politikai csatározásnak, amely tíz év alatt tíz kormányfőt és miniszterek százainak állandó lecserélését jelentette az ország élén.

Ciolacu szerint Bukarest a 2020-ban – jobboldali pártok közös jelöltjeként – megválasztott Nicusor Dan főpolgármesteri ténykedése idején „egy helyben topogott”, az újrázni készülő Dan pedig csak azokkal a projektekkel dicsekszik, amelyeket szociáldemokrata elődje, Gabriela Firea indított el. Azt mondta: mindkét párt megértette, hogy félre kell tennie önös érdekeit, és nemcsak az EP-választásokon, hanem a fővárosban is közös projekt mögött kell felsorakozniuk, közös főpolgármester-jelöltjüknek pedig építkező, a fejlődés perspektíváját kínáló, és csapatát eredményesen munkára fogó vezetőnek kell lennie.

A miniszterelnök egy esetleges közös államfőjelölt indításáról érdeklődő újságíró kérdésére válaszolva kijelentette, hogy miután koalícióra léptek, majd választási szövetséget kötöttek, a PSD és a PNL együttműködésének további elmélyítése, egy „Románia-projekt” meghirdetése majd a júnusi választási erdeménytől függ.

Ciuca megerősítette: ha az ország stabilitásának érdekében létrehozott PSD–PNL-nagykoalíció közös jelöltjei sikeresen szerepelnek a június 9-i választásokon, az azt követő két héten belül megtalálják a közös megoldást a soron következő (államfő- és parlamenti) választásra is.

A liberális pártelnök a közös főpolgármester-jelöltről azt mondta: a kórházigazgatóként 5500 ember tevékenységét irányító Cirstoiu minden nap válságot kezel, és erre a tapasztalatra van szükség a bukaresti városházán is. Kiemelte: a PSD–PNL-koalíció azért döntött a közös bukaresti jelöltállításról, hogy működőképessé tegye a fővárost, és az önkormányzati testületekben a megválasztott főpolgármesterrel és kerületi polgármesterekkel „azonos csapatban játszó” többséget biztosítson.

Catalin Cirstoiu azt mondta: azért vállalt politikai szerepet, mert szerinte Bukarest is gyógyításra szoruló beteg és miután ő maga megharcolt a rákkal, nagybeteg városát is talpra akarja állítani.

A román kormánypártok február közepén jelentették be, hogy választási szövetségre lépnek. Eredeti megállapodásuk elvileg csak az európai parlamenti választásokra vonatkozott, és a helyi szervezeteikre bízták a jelöltállítást az önkormányzati választáson. Szerdai bejelentésükkel választási együttműködésüket a fővárosra is kiterjesztették, de ez más településeket nem érint.

Bukarest főpolgármesteri tisztsége a második legnagyobb választói támogatást feltételező pozíció Romániában az államfői után: Nicusor Dan 2020-ban csaknem 283 ezer szavazatot megszerezve került Bukarest főpolgármesteri székébe.

Elolvasom a cikket