Varsó: Nyílt titok, hogy a nyugati csapatok már Ukrajnában vannak

A nyilatkozat kevesebb mint két héttel azután hangzott el, hogy a miniszter kijelentette: „nem elképzelhetetlen” a NATO-csapatok telepítése az országba, és nagyra értékeli Emmanuel Macron francia elnököt, amiért nem zárta ki az ötletet.

A dpa-nak adott szerdai interjúban Sikorski kijelentette: „Ahogy az önök kancellárja [Olaf Scholz] mondta, már vannak a nagy országoknak csapatai Ukrajnában.”

Scholz a múlt hónapban egy sajtóértekezleten azzal indokolta a Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő szállítását elutasító álláspontját, hogy Berlin nem vesz részt katonák bevetésével a célzásirányításban, sem Németországból, sem a helyszínen.

„Amit a britek és a franciák csinálnak a célellenőrzés és a kísérő célellenőrzés terén, azt Németországban nem lehet megtenni” – mondta akkor a kancellár újságíróknak. Szavait széles körben úgy értelmezték, hogy megerősítette a nyugati katonák ukrajnai jelenlétét.

A dpa kérdésére, hogy Scholz kinyilatkoztatása problémát jelent-e, Sikorski így válaszolt: „A lengyel nyelvben van a »tajemnica poliszynela« kifejezés, amely egy olyan titkot ír le, amelyet mindenki ismer.”

Sikorski megismételte, hogy Varsó történelmi okokra hivatkozva nem küld szárazföldi csapatokat Ukrajnába. „Ukrajna és Lengyelország 400 éve egy ország. Ez táplálná az orosz propagandát. Ezért mi lennénk az utolsók, akik ezt tennénk” – zárta szavait.

A lengyel diplomata ugyanakkor üdvözölte, hogy a francia elnök nem vette le az asztalról a szárazföldi csapatok küldésének lehetőségét.

Macron február végén azt mondta, hogy „nem zárja ki” annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok vezette blokk katonáit küldjék Kijev megsegítésére. A kijelentés cáfolatok hullámát váltotta ki a NATO-tagállamok vezetői részéről, akik kitartottak amellett, hogy nem tervezik harci csapatok Ukrajnába vezénylését. Ebben a hónapban megismételte a kijelentését, és azt mondta, hogy Párizs nem ismer el korlátokat vagy orosz „vörös vonalakat”, amikor Kijev támogatásáról van szó. Az európaiaknak „meg kell felelniük a történelemnek és az ahhoz szükséges bátorságnak” – hangsúlyozta a francia vezető.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz szövetségi gyűléshez intézett legutóbbi beszédében azzal kommentálta a „NATO katonai kontingensek Ukrajnába telepítéséről” szóló kijelentéseket, hogy minden korábbi, Oroszország meghódítására tett kísérlet kudarccal végződött, és hogy „most a potenciális megszállók számára a következmények sokkal tragikusabbak lennének”.

Elolvasom a cikket