A bogyó, amely megóvja a nőket az öregedéstől

Egy növény, amely egészséget ad

Az áfonya pozitív tulajdonságairól már őseink is tudtak. A népi gyógyászatban számos recept létezik, amelynek fő összetevője az áfonya. Sőt, nemcsak a bogyókat, hanem a bokor leveleit, sőt a hajtásait is hasznosnak tartják.

Az áfonya hasznosságát a közelmúltban a Bostoni Egyetem tudósai is megerősítették. Kísérletek során megállapították, hogy a bogyó hatékonyan látja el a szervezetet olyan anyagokkal, amelyek elősegítik a sejtfiatalodást.

Mitől hasznos az áfonya?

Mint az amerikai tudósok kiderítették, az áfonya nem tartalmaz annyi gyümölcssavat, mint más bogyós gyümölcsök. De a bioaktív flavonoidok – természetes antioxidánsok – tartalmában felvehetik a versenyt.

Ezenkívül ez az ízletes erdei bogyó gazdag ásványi anyagokban (kálium, foszfor, kalcium, vas, magnézium stb.), valamint A-, C-, P-, B-típusú vitaminokban.

Emlékezzünk arra, hogy a P-vitaminok és a C-vitaminok felelősek az erek rugalmasságáért, csökkentik törékenységüket, a couperose megnyilvánulásait (a vér mikrokeringés károsodása által okozott betegség, amely az érzékeny bőr kis edényeinek kiterjedése és törékenysége miatt következik be).

Vannak az áfonyában tanninok, fenoacidok, karotin, pektin, amelyek jótékony hatással vannak a gyomor-bélrendszerre, valamint megakadályozzák a rák kialakulását.

Köztudott, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása segít helyreállítani a látásélességet is. Ez a hatás a bogyókban lévő speciális összetevők – mirtillin és glükokinin – jelenlétének köszönhető. Úgy vélik, hogy az első jelentős szerepet játszik a látószerv munkájában, a második pedig hasznos lehet a cukorbetegségben (csökkenti a vércukorszintet).

Továbbá segít helyreállítani a szem egészségét és az A- és C-vitaminokat. Táplálják a szem szöveteit, javítják a hajszálerek vérellátását. Az Egészséges táplálkozás portál szerint hasznosak szemfáradtság esetén, és javíthatják a látásélességet.

Elolvasom a cikket