Áttörés az Alzheimer-kór gyógyításában

A demencia egy pusztító állapot, amely az agy folyamatos hanyatlását okozza – emlékeztet mai cikkében az Express című lap. Mint a cikkből egyebek mellett kiderül, a jelenség memóriavesztést, személyiségváltozásokat és akár mobilitási problémákat is okozhat. A betegségnek számos fajtája létezik, de az Alzheimer-kór a leggyakoribb.

Úgy gondolják, hogy világszerte több mint ötvenöt millió embert érint, és ez az egyik vezető halálok – ám mindezek ellenére jelenleg nincs ellene gyógymód. Ám egy áttörést jelentő felfedezés most új reményt adhat az érintetteknek. Amerikai kutatók ugyanis összesen tizenhét olyan genetikai jelet azonosítottak, amelyek befolyásolhatják az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Szerintük a felfedezés e neurodegeneratív betegség személyekre szabott kezelési és megelőzési módszereihez vezethet. A tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy az említett tizenhét genetikai jel közül melyek a legveszélyesebbek – és ha erre ráleltek, akkor már képesek lesznek ellenszerekkel kísérletezni.

Elolvasom a cikket