Az alvási pozíció, amivel sokat árthatunk magunknak

A hason fekvés lehet, hogy kényelmesnek tűnik, de a fej oldalra fordítása izomfeszüléshez és gyulladáshoz vezethet. A hason alvás ellapítja a gerinc természetes görbületét, ami derékfájást okozhat – magyarázta dr. Tony Nalda.

A Scoliosis Reduction Center szakértője hozzátette: „Ha már vannak nyak- és hátproblémái, az ilyen helyzetben való alvás szinte garantáltan ront rajtuk.” A népszerű pozíció az alvás minőségét is megzavarhatja, mivel alacsonyabb oxigénfelvételt okoz.

„A hason alvás megnehezítheti a mély légzést, mivel a pozíció összenyomja a rekeszizmot” – folytatta dr. Nalda.

Ráadásul a pozíció extra nyomást gyakorol a gerincre, ami potenciálisan megterhelheti a csigolyákat és a környező izmokat. A szakértő rámutatott, hogy a hasi szundikálás miatt a szervezetünk többet dolgozhat, beleértve a szívünket is.

„Idővel ez növeli a szívproblémák kockázatát, különösen, ha már vannak problémái. Ha nehezen vesz mély levegőt, az magasabb vérnyomáshoz vezethet.”

A nyakat is csavarodott helyzetbe kényszeríti, ami migrénhez, tenziós fejfájáshoz és más neurológiai problémákhoz vezethet. A természetellenes szög az idegeket is becsípheti, ami kellemetlen érzéshez, zsibbadáshoz vagy bizsergéshez vezethet a karokban és a kezekben.

Dr. Nalda a háton alvást a „legjobbnak” nevezte, mivel ez fenntartja a gerinc természetes görbületét, és minimálisra csökkenti az ízületekre nehezedő nyomást. Eközben kutatások szerint az oldalt alvás javíthatja a szív egészségét és csökkentheti a horkolást.

Hozzátette: „Egy testpárna extra támaszt nyújthat a háton vagy oldalt fekvéshez, és megakadályozhatja a hasra gurulást. Válasszon olyan matracot és párnát, amely a választott pozíciónak megfelelő alátámasztást nyújt.”

A Healthline szerint a magzati pozíció segíthet derékfájáskor és terhességkor, miközben a horkolást is csökkenti. Ez a legnépszerűbb választásnak bélyegzett, és azt jelenti, hogy az oldalunkon alszunk, lábainkat a testünk felé behajlítva.

Az egészségügyi oldal kiemelte a laza magzati testhelyzetben való alvás fontosságát, ami segíthet ízületi fájdalmak vagy merevség esetén is. A feszes testtartás ugyanis korlátozhatja a mély légzést, ami elengedhetetlen az alvást kiváltó melatonintermeléshez és a relaxációhoz.

Ha a lábakat viszonylag nyújtott állapotban tartjuk, és a térdeink között párnával alszunk, az is segíthet abban, hogy ez a nyugalmi pozíció kényelmesebb legyen – magyarázta a Healthline.

Elolvasom a cikket