Az életükkel játszanak a fiatalok

Magyar Tibor
2024. március 21. csütörtök. 11:18

Az elmúlt két évben háromszorosára nőtt a nikotinmérgezésben szenvedő fiatalok száma az ízesített elektromos cigaretták miatt. Hiába tiltott, a népszerűsége töretlen, azonban a nikotinmérgezésnek nagyon súlyos következményei lehetnek.

A nikotinmérgezés a nikotinfogyasztás mérgező hatására utal: olyankor jelentkezhet, ha túl nagy mennyiségű nikotin jut a szervezetbe. Korábban ritkán fordult elő nikotinmérgezés, általában rovarölőszer fogyasztása, dohány vagy nikotintartalmú növények véletlen fogyasztása során alakult ki.

Manapság azonban az e-cigaretták terjedése egyre nagyobb problémát jelent, a folyékony nikotintartalmú termékeknek ugyanis magasabb a nikotinkoncentrációja, mint az egyéb nikotintartalmú termékeknek, így a mérgezések is gyakoribbak lettek.

A nikotinmérgezés bárkit, bármilyen életkorban érinthet, azonban a gyermekek veszélyeztetettebbek alacsonyabb testtömegük és kisebb testméretük miatt.

A nikotinmérgezés tünetei két fázisban: egy korai és egy késői fázisban jelentkeznek. A kezdeti tünetek 15 és 60 perc között jelentkeznek, leggyakrabban hányással. A késői fázis 30 perc után és 4 órán belül jelentkezik.

A korai fázis tünetei között szerepel a hányinger, a hányás, a fokozott nyálelválasztás, a hasi fájdalom, a sápadtság, az izzadás, az emelkedett vérnyomás, az emelkedett szívfrekvencia, a fokozott, szapora légvételek, a mozgáskoordinációs zavar, egyensúlyzavar, járási nehezítettség, a remegés, a fejfájás, a szédülés, az izomrángások és a görcsrohamok.

Ezeket a tüneteket később követheti hasmenés, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, sokkos állapot, kóma, izomgyengeség, bénulás vagy felszínes légzés, nehézlégzés, légzési elégtelenség is.

Enyhe mérgezés esetén a tünetek általában 1-2 óráig tartanak; súlyosabb mérgezésnél 18-24 órán át is fennállhatnak a mérgezést követően. Súlyos esetben a mérgezést követően 1 órán belül halál jelentkezhet.

Súlyos nikotinmérgezés esetén az izombénulás, a légzészavar, a légutakban felgyűlt nagy mennyiségű légúti váladék, a szív- és keringési elégtelenség vezet halálhoz.

A kimenet a szervezetbe jutott nikotin mennyiségétől és a kezelés megkezdésének idejétől függ. Ha a beteg túléli a mérgezés első óráját, általában meggyógyul. Súlyos mérgezés esetén görcsrohamok jelentkezhetnek, légzési elégtelenség és egyéb problémák alakulhatnak ki, melyek további tüneti kezelést igényelnek.

Az elektromos cigaretták veszélyeiről mi is írtunk már. Érdemes elgondolkodni, hogy mihez is nyúlunk.

Elolvasom a cikket