Az étel, ami félelmetesebb, mint egy atomháború

Hogyan kerül az antibiotikum a virslibe?

A metronidazol azért kerülhetett a természetes marhahúsbélbe, mert a termelők hozzáadták a takarmányhoz. A szarvasmarhákat zsúfolt körülmények között tartják, és sok betegség gyorsan terjed, az antibiotikumok pedig segítenek megakadályozni a terjedésüket – mondta a doktornő.

Ha az előtt vágják le az állatot, mielőtt az anyag teljesen kiürül az állat szervezetéből, a metronidazol nyomokban a végtermékben marad. Ennek megfelelően az antibiotikum a hússal együtt kerül a marhabélbe, amelyet a kolbász- és hurkagyártóknak szállítanak – mondta a táplálkozási szakértő.

Mennyire veszélyes a metronidazol?

A szakértő hangsúlyozta, hogy a metronidazolt tartalmazó kolbászok, virslik fogyasztása bélrendszeri, idegrendszeri és allergiás reakciókhoz vezethet.

A metronidazol azért veszélyes, mert megzavarja a bél mikrobiomját, elpusztítja a hasznos baktériumokat. Ezért a bélrendszer számára barátságtalan baktériumok gyorsabban kezdenek el fejlődni. A mikrobiomunk a vagus idegen keresztül hat az idegrendszerre. Az embernél olyan zavarok jelentkezhetnek, mint a nyugtalanság és álmatlanság, depresszió, gyengeség, zavartság és egyéb neurológiai megnyilvánulások. Székrekedés, hasmenés, hányinger vagy allergiás reakciók, például csalánkiütés vagy orrdugulás is jelentkezhet. Ezek megnyilvánulásához azonban elég nagy dózisú metronidazolra van szükség – magyarázta.

A következmények szörnyűek lennének

Egy szakértő szerint az antibiotikumok élelmiszerekhez való hozzáadása szörnyű következményekkel járhat az egész világra nézve. Az emberi szervezet hozzászokik ezekhez az anyagokhoz, és betegségek vagy műtétek esetén előfordulhat, hogy a gyógyszerek nem hatnak, ami halálhoz vezet.

– Most megpróbálják minimalizálni az antibiotikumok használatát még terápiás célokra is. A legrosszabb az antibiotikum-rezisztencia kialakulása az emberben, ha gyakran eszik metronidazolos kolbászt és virslit. Még a szervezetünkbe kis dózisban bejutó antibiotikumok is negatív hatással vannak az egészségünkre. Lehetőséget adnak a mikroorganizmusoknak, hogy alkalmazkodjanak ehhez a gyógyászati anyaghoz. A baktériumok és az egysejtűek védekező tulajdonságokat fejlesztenek ki, és megértik, hogyan kerülhetik meg” – mondta.

A metronidazolt gyakran alkalmazzák a műtétek után. Ha például vakbélgyulladás során vakbelet távolítanak el, vagy bármilyen más sebészeti beavatkozást végeznek, a beteg meghalhat, mert az antibiotikum-terápia nem fog hatni, és komplikációk léphetnek fel – magyarázta Solomatina.

Ez az egész emberiség globális problémája. Rosszabb, mint az atomháború, az éhínség vagy bármilyen járvány. Ha ez a helyzet kicsúszik a kezünkből (márpedig kicsúszhat, mert oly sok élelmiszer tartalmaz antibiotikumot), az embereknek nem lesz miből megvédeniük magukat, amikor megbetegszenek vagy műtét után. A világ még nem talált ki egy másik univerzális antibiotikum-szerű anyagot” – nyomatékosította a szakember.

A táplálkozási szakértő összegezte, hogy a vásárló nem tudja saját maga megállapítani a kolbászban lévő metronidazol jelenlétét. Ezt csak laboratóriumi vizsgálatok segítségével lehet megtenni.

Elolvasom a cikket