Egy endokrinológus megnevezte a legjobb étrendet a szív és az agy számára

A mediterrán étrend, amely a régió országainak, például Görögországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak a hagyományos étrendjén alapul, az egyik leginkább kutatott és ajánlott diétatípus – mondta Natalia Lazurenko endokrinológus a NEWS.ru-nak, írja a Sports.kz.

Elmondása szerint ez az étrend növényi táplálékokban, olívaolajban, diófélékben, halakban és gyümölcsökben gazdag, ami segít a szív egészségének megőrzésében és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Emellett a mediterrán étrend véd a gyulladások ellen, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és fenntartja a normál testsúlyt.

„A vitaminokban és antioxidánsokban gazdag étrend segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben, és erősíti az immunrendszert. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag hal, diófélék és olívaolaj javíthatja a kognitív funkciókat, és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A rostokban gazdag és egyszerű szénhidrátokban szegény mediterrán étrend segíthet a vércukorszint szabályozásában, és csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A gyümölcsök, zöldségek, diófélék és gabonatermékek bőséges mennyiségével a mediterrán étrend segíthet az egészséges testsúly fenntartásában és az étvágy szabályozásában” – mondta Lazurenko.

Az endokrinológus hozzátette, hogy a mediterrán diéta az egyik olyan egészséges és kiegyensúlyozott, tápláló étrendnek számít, amely elősegíti a hosszú életet, és javítja az általános egészségi állapotot. A megfelelő táplálkozás önmagában azonban nem járul hozzá a fogyáshoz. Ehhez fontos a napi rutin: a megfelelő alvás, a fizikai aktivitás és a testmozgás és a közérzet figyelemmel kísérése – foglalta össze Lazurenko.

Elolvasom a cikket