Ezek a gyakori okok húzódhatnak meg a térdfájdalom mögött

A térd az egyik legbonyolultabb ízületünk, funkciójának csökkenése és esetleges fájdalmai pedig egész életünket megnehezíthetik. Az esetek többségében a háttérben egyszerű, hétköznapi okok húzódnak meg, mint egy sportsérülés, esetleg egy esés, azonban vannak olyan okok is, amikre érdemes gyanakodni, ha tüneteink hosszú távon is fennálnak.

Ezen okok közül az egyik Oszteoartritisz lehet, azaz ismertebb nevén az ízületi kopás. Ez általában az idősebbeket érinti és főként a porcok kopását jelenti. Ennek hatására azonban a térd csontjai között súrlódás alakul ki, ami a merevség mellett komoly fájdalmakat is tud okozni.

A másik gyakori ok a hosszú távon fennálló térdfájdalom mögött a reuma lehet, ami azonban Oszteoartritisszal ellentétben időleges gyulladásos betegség, így sokszor a tünetek is időlegesen állnak csak fenn. Emellett a fájdalom általában a reggeli órákban a legerősebb, a nap folyamán azonban fokozatosan egyhül.

Ennél még egy fokkal specifikusabb tüneteket produkál a térd külső ínszalagjának a sérülése. Ennek a szalagnak a sérülése általában már komolyabb duzzanattal is jár, valamint miután ez felel a térd stabilitásáért, sokszor a betegeknek nehézséget okoz a stabil állás is.

Bármilyen típusú is legyen a térdfájdalom, tartós fennállása esetén mindenképp érdemes felkeresni egy orvost, hiszen pontos diagnózist csak alapos kivizsgálást követően lehet felállítani.

Elolvasom a cikket