Így csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió kockázatát

Szirtes Györgyi
2024. március 21. csütörtök. 7:29

Akármelyik mozgásformát is választjuk, a testünk hálás lesz érte. A rendszeres testmozgás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a vastagbél- és emlőrák, valamint a depresszió kialakulásának kockázatát. Emellett csökkentheti a csípő- és csigolyatörések kockázatát, segíti a túlsúly és elhízás megelőzését vagy kezelését, és természetesen javítja a közérzetet is.

Azonban nem kell edzőterembe mennünk azért, hogy kalóriát égessünk. A mindennapi elfoglaltságaink is beérhetnek egy kiadós edzéssel.

Egy gyermeknek a nevelése egész napos elfoglaltságot ad egy szülőnek. Egy brit cég kíváncsi volt a pontos számokra, és készíttetett egy tanulmányt, amelyből kiderült, hogy egy nap akár 1478 kalóriát is elégethet az a szülő, aki gyermeket nevel. Ezt a számot növelheti a mindennapos házimunka. Megnéztük, hogy fél óra takarítással átlagosan hány kalóriát égethetünk. Egy átlagos testalkatú nő számára fél óra felmosás 90, mosogatás 59, porszívózás 90, portörlés 65, ablakpucolás 125, a söprögetés pedig 85 kalóriát éget el. De a bevásárlást sem szabad figyelmen kívül hagyni, amely fél óra alatt 60 kalóriát is elégethet.

De nem csak házon belül égethetjük a kalóriákat. A jó idő beköszöntével egyre hosszabb a kutyasétáltatásra szánt idő is. Fél óra kutyasétáltatás 77 kalória elégetésével jár.

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák is. Sokan hosszú órákat tudnak eltölteni a veteményes gondozásával. Fél óra viráglocsolás 57, fűnyírás 170, virágültetés 132, kapálás 116, gereblyézés 111, míg az ásás 219 kalóriát emészt fel.

Elolvasom a cikket