Mikor a legjobb zuhanyozni: reggel vagy este?

Mindkettővel próbálkozni valószínűleg felesleges vagy akár káros is lehet. Hiszen a túl gyakori zuhanyzás miatt a bőr és a haj száraz és fénytelen lehet. Ha naponta kétszer kell zuhanyoznia, az orvosok azt tanácsolják, hogy a szappant cserélje le kíméletesebb bőrápoló szerekre, például tisztító olajokra.

A reggeli zuhany különösen hasznos azok számára, akik éjszaka erősen izzadnak. A víz lemossa a bőrön felhalmozódott baktériumokat és elhalt hámsejteket. A reggeli zuhanyzás abban is segít, hogy az ember felébredjen és frissé váljon. A hatás erősebb lesz, ha inkább hideg, mint forró zuhanyt veszünk. A szervezet gyorsabban szabadítja fel a dopamint – a boldogság és a jó közérzet hormonját.

Az esti zuhany nemcsak felfrissít egy hosszú munkanap után, hanem lemossa a bőrről a felgyülemlett szennyeződéseket és a kórokozó baktériumokat is. Különösen ajánlott azoknak, akiknek tevékenysége fizikai megerőltetéssel jár, valamint a gyenge immunitású embereknek. Így az esti zuhanyozás segít nekik lemosni magukról az utcán összeszedett baktériumokat. Az esti zuhanyzás azok számára is hasznos, akik szezonális allergiában vagy bőrbetegségekben szenvednek. Ilyen például az ekcéma.

Elolvasom a cikket