Németország kifogyhat a pénzből

Christian Lindner (Szabaddemokrata Párt) német pénzügyminiszter arra figyelmeztette saját kormányát, hogy az államháztartás helyzete gyorsan kicsúszhat a kabinet kezei közül, ha nem vezetnek be megszorító intézkedéseket – írta meg a Remix News nyomán a Mandiner. Mint a cikkben olvasható, a költségvetéssel kapcsolatos vita várhatóan el fog mérgesedni a német koalícióban, mivel a három párt merőben eltérően közelíti meg a problémát.

A 2025-ös büdzséről szóló tárgyalások megkezdésével sok minden forog kockán, hiszen komoly pénzügyi válságba került Németország. Oka ennek pedig az, hogy az ország alkotmánybírósága úgy döntött, a kabinet nem csoportosíthat át hatvan milliárd eurót a koronavírus okozta válságra szánt pénzből a költségvetés más területeire, mivel e lépés alkotmányellenes.

A pénzügyminiszter szerint Németország pénzügyi helyzete szörnyű, és a költségvetési hiány a következő években csak növekedni fog, ha nem hoznak kiadáscsökkentő intézkedéseket. Kedvezőtlen forgatókönyv esetén a növekvő finanszírozási hiányok hosszú távon a gazdasági teljesítményhez viszonyított adósság 345 százalékát is elérhetik – fogalmazott a tárcavezető.

Elolvasom a cikket