Vége a barátságnak? Ukrajna nem tudta meggyőzni az Egyesült Államokat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok megőrzi „a nemzeti büszkeség maradványait”, és nem „táncol a kijevi rezsim vezetőjének, Volodimir Zelenszkijnek a dallamára”, aki megpróbálja elérni, hogy az orosz olaj felső árát felére, 30 dollárra csökkentsék hordónként – írta az eadaily.com.

„A minap olvastam, hogy Ukrajna megpróbálja meggyőzni az Egyesült Államokat, hogy felére – hordónként 30 dollárra – csökkentse az orosz olaj felső határárát” – mondta a miniszter.

Mint Lavrov hangsúlyozta, „ez teljesen túlmegy minden határon, arról nem is beszélve, hogy piacellenes és az irányítás vágyát tükrözi”.

„De ez azt jelzi, hogy az USA aligha fog Ukrajnával tartani. Már csak azért sem, mert ennek gazdasági következményei lehetnek magukra az amerikaiakra nézve, és az olajpiac is komolyan reagálhat. Remélem, hogy az Egyesült Államokban még van némi nemzeti büszkeség, és nem fog „úgy táncolni, ahogy Zelenszkij fütyül” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Az amerikaiak által „mesterségesen és mindenki másnak diktált, az orosz olajra vonatkozó árplafonról” szólva Lavrov kijelentette, hogy „ez durva beavatkozás a piaci erőkbe és a szabadpiaci elvekbe, amelyeket az amerikaiak évtizedek óta hirdetnek mindenki másnak”.

Elolvasom a cikket