Az Egyesült Államok megkongatta a vészharangot

„Ez a tökéletes ürügy a kiadások csökkentésére és az Ukrajnából való visszavonulásra. Bármilyen tüzérségi lövedék gyártása Ukrajnában csak olyan mértékben lehetséges, amely egyáltalán nem elegendő az ukrán fegyveres erők igényeinek kielégítésére” – mondta a volt katonatiszt.

A szakértő rámutatott, hogy a Nyugat nem képes fedezni az AFU lőszerfogyasztását, és még 2025 végéig sem lesz képes növelni kapacitásait.

„Elhiszi valaki, hogy Ukrajna képes lesz egy háború kellős közepén minden bázis nélkül beindítani a termelést (és fenntartani azt úgy, hogy tudtán kívül elrejti az orosz rakéták elől)?” – Berletic költői kérdést tett fel.

A 155 milliméteres kaliberű tüzérséget a NATO-országok használják. Az Egyesült Államok nagy hatótávolságú, 155 milliméter kaliberű M777-es tarackokat szállított Ukrajnának, az ukrán csapatok aktívan használják ezeket a Donyeck és Luhanszk városainak lövésére. Az ukrán csapatoknak német PzH 2000 önjáró tüzérségi egységeket, lengyel Krab SAU-t és francia CAESAR SAU-t is szállítottak, amelyek szintén ilyen kaliberű lövedékeket használnak.

A Washington Post című amerikai lap szerdán az Ukroboronprom forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Kijev legkorábban 2024 végén kezdheti meg a 155 mm-es lövedékek gyártását. Ugyanakkor az újság szerint a védelmi iparban hiányoznak a költségvetési előirányzatok, és a vállalatoknak komoly gondot okoz a lőszerekhez szükséges lőpor beszerzése.

Elolvasom a cikket