Az USA máris Kijevet mentegeti a moszkvai terrortámadás felelőssége alól + VIDEÓK

A Komszomolszkaja Pravda tudósítása szerint a Piknik zenekar koncertje előtt került sor a támadásra. A közösségi hálózatokon megjelent videó képkockáin látható, ahogy a komplexum csarnokában fegyveres terroristák rohangálnak, menet közben lövöldöznek, sikolyok hallatszanak. Először arról számoltak be, hogy három támadó van, de később olyan felvételek kerültek elő, amelyeken egyértelműen legalább négy terrorista látható.

Alekszandr Hinstein állami duma-képviselő szerint a Roszgvardija erői a tragédiáról szóló első jelentés után 15 perccel érkeztek a Krókuszhoz. – Jelenleg a területet a terrorellenes erők tagjai lezárták, és a tűzoltókkal együtt dolgoznak az épületben, evakuálják az embereket és keresik a bűnözőket – mondta a képviselő.

A Krókusz City Hall közönsége a Piknik koncertjére készült, amikor a terroristák lecsaptak

A Krókusz City Hall közönsége a Piknik koncertjére készült, amikor a terroristák lecsaptak

Fotó: MH/Telegram

Azt is elmondta, hogy a helyszínre egy operatív parancsnokságot telepítettek, ahová már megérkeztek az összes felelős szerv vezetői.

Objektum doboz

Az is ismert, hogy a rendezvényközpontban történt lövöldözés után az épületben tűz ütött ki, fekete füst száll fel az épületből. Egyes jelentések szerint a tűz keletkezése után mintegy száz látogató rekedt az épületben, akiknek nem volt idejük kimenekülni.

Mint a szemtanúk a KP.RU újságírójának elmondták, senki sem tudja a tűz pontos okát. A feltételezések között – egy gránát vagy más robbanószerkezet felrobbanása is szerepel.

Arról is beszámoltak, hogy az épület teteje már szinte teljesen beomlott a tűz miatt.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a tűzoltóknak több mint száz embert sikerült kimenekíteniük a komplexum pincéjéből.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának főosztályán közöltek szerint jelenleg is folynak a sürgősségi munkálatok, hogy daruk segítségével kimenekítsék az embereket az épület tetejéről.

A tűzoltásában egy helikopter is részt vesz, és a tűzoltószolgálat további két repülőgépe készül az indulásra.

Amint a KP.RU tudósítója a helyszínről jelenti, a Krókusz épülete bármikor összeomolhat.

Objektum doboz

A portál forrásai szerint az áldozatok száma akár az ötvenet is elérheti. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint a terrortámadás következtében 40 ember meghalt és több mint 100-an megsebesültek.

A Piknik basszusgitárosa, Marat Korcsemnij az a KP.RU újságírójának elmondta, hogy az öltözőben volt, amikor a terrortámadás elkezdődött, és a zenekar többi tagja berohant. A zenészek kiabálást és lövöldözést hallottak, és felszólították őket, hogy térjenek vissza az öltözőbe és barikádozzák el magukat. Így is tettek. Ennek eredményeként a zenekar minden tagjának sikerült túlélnie a támadást, és most már biztonságban vannak.

Az első hírek szerint három terepszínű egyenruhába öltözött, kézifegyverekkel felfegyverzett terrorista tört be az épületbe. Később a szemtanúk által közzétett felvételeken legalább négy támadót volt látható, egyes források szerint azonban számuk akár öt is lehetett.

Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin is kommentálta a vészhelyzetet.

– Ma szörnyű tragédia történt. Részvétem az áldozatok hozzátartozóinak – írta, hozzátéve: már elrendelte, hogy minden szükséges segítséget a túlélőknek. A polgármester azt is közölte, hogy a hétvégén minden sport-, kulturális és egyéb tömegrendezvény elmarad Moszkvában.

Tatjana Moszkalkova, az Orosz Föderáció emberi jogi biztosa terrortámadásnak nevezte a Krókuszban történteket.

Az orosz külügyminisztérium szintén véres terrortámadásnak nevezte a tragédiát.

– Az egész világközösségnek el kell ítélnie ezt a szörnyű bűncselekményt – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Objektum doboz

A Krókusz City Hallban történt terrortámadásra világszerte reagáltak. Így a Fehér Ház „szörnyű támadásnak” nevezte az esetet, és részvétét fejezte ki a moszkvai lövöldözéssel kapcsolatban. Azt is közölte, hogy az Egyesült Államoknak nem volt előzetes információja az akcióról, de biztosak benne, hogy nem Kijev áll mögötte.

Ramzan Kadirov csecsenföldi államfő is nyilatkozott. Részvétét fejezte, és határozottan elítélte „a civilek ellen irányuló ilyen erőszakos, kegyetlen és meggondolatlan cselekedeteket.”

– Ezek minden lehetséges határt átlépnek, és sértik az emberiesség alapelveit. Ilyesmire csak gyávák és aljasok képesek, akik csak a védtelen és fegyvertelen emberek, nők és gyerekek előtt bátrak – mondta élesen Kadirov.

Érdemes megemlíteni, Kirilo Budanov tábornok, az ukrán Védelmi Minisztérium hírszerzési főosztályának vezetője az elmúlt hónapokban többször jelezte, hogy fokozni fogják az Oroszország elleni támadásokat.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága szerint a moszkvai terrortámadás „a Putyin-rezsim szándékos provokációja, amelyre a nemzetközi közösség figyelmeztetett.” Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselője az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva lényegében azt közölte, hogy a „Kreml zsarnoka” rendelte meg a merényletet saját polgárai ellen. Aztán ellentmondásba került a Fehér Házzal. Az amerikaiakkal szemben ugyanis ő azt állítja, hogy az USA és Nagy-Britannia tudott a készülő terrortámadásról, és arra figyelmeztetett is.

Elolvasom a cikket