Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, mérsékli a vérnyomást és a férfiak problémáira is jó megoldás lehet

Magyar Tibor
2024. március 22. péntek. 5:22

A tökmag antioxidánsokat, rostokat, egészséges zsírokat, magnéziumot, fehérjét és még sok mást is tartalmaz.

A tökmag nagyon gazdag magnéziumban, aminek köszönhetően segíthet a szívverés egyenletes szinten tartásában, az ideg- és izomműködés fenntartásában, a vércukorszint kezelésében, a csontok erősítésében és az egészséges immunrendszer támogatásában.

A tökmagban segít csökkenteni a szívbetegségek és a stroke kockázatát is. Emellett rostot is tartalmaz, ami támogatja az emésztést, és segít, hogy hosszú ideig jóllakottnak érezzük magunkat.

Kimutatták, hogy a tökmag segít javítani a férfi termékenységet is.

Folyamatosan vizsgálják a rák kockázatának csökkentésére gyakorolt hatását is, legfőképpen a mellrák esélyét csökkentheti a tökmag rendszeres fogyasztása.

Ezek az apró magok jótékony hatással lehetnek a prosztatára is. Kutatások szerint a tökmagkivonat csökkentheti a megnagyobbodott prosztata tüneteit, beleértve a sűrű éjszakai vizelést is.

Van egy jó hírünk a vérnyomásproblémákkal küzdőknek. Kutatások szerint a tökmagkivonat csökkentheti a vérnyomást és növelheti a véráramlást a menopauza utáni nőknél. A magas vérnyomás és a csökkent véráramlás a szívbetegségek két fő kockázati tényezője. A tökmag rengeteg antioxidánst, egészséges zsírokat és rostot tartalmaz, amelyek mind elengedhetetlenek a szív egészségéhez.

Antioxidáns tartalmának köszönhetően védelmet nyújthat az öregedés és a betegségek ellen.

A tökmag segíti a szervezetet a melatonin és a szerotonin termelésében, amely elősegíti a jó éjszakai pihenést.

A tökmagban található még cink és vas is, amelyek támogatják az immunrendszer megfelelő működését és segíti az izmokat is.

Ráadásul nagyon sok féle képen fogyaszthatjuk. Szakemberek azt javasolják, hogy pirított formában fogyasszuk, mivel a pirítás fokozhatja a tökmag hatásait. Egyéb receptet is találhatunk. Használhatjuk húsokhoz, salátákban, de leveshez is remek alapanyag lehet.

Elolvasom a cikket