Durván nő a TBC-s betegek száma Németországban

Az RKI azt is elárulta, hogy a betegek háromnegyede nem Németországban született.

Tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint világszerte 10,6 millió ember betegedett meg tuberkulózisban, és 1,3 millióan haltak bele. Az RKI szerint a délkelet-ázsiai országok, például a Fülöp-szigetek, Indonézia és India, valamint Dél-Afrika országai, például Lesotho és Zimbabwe különösen érintettek. Európában a középpontban Kelet-Európa áll.

A tuberkulózis a légutakon keresztül, baktériumokat tartalmazó aeroszolokon keresztül terjed, és az esetek túlnyomó többségében gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. A fertőzés elsődleges tünete a köhögés, amely ritka esetekben véres is lehet. Időnként mellkasi fájdalom és légszomj lép fel .

Az RKI szerint különösen veszélyeztetettek azok a személyek, akik kapcsolatban álltak fertőző tuberkulózisban szenvedőkkel, valamint azok, akik korábban nem megfelelően kezelték a betegséget. A HIV-fertőzés, a dohányzás, az alkohol- és kábítószer-függőség, az alultápláltság, a cukorbetegség és az olyan életkörülmények, mint a hajléktalanság szintén a kockázati tényezők közé tartoznak.

Elolvasom a cikket