Épül a várpalotai lőszergyár román konkurenciája

Marcel Ciolacu megnyugtatta az állampolgárokat, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Romániát, mivel NATO-tagok, és az ország területén több ezer katona teljesít szolgálatot a szövetség tagállamaiból. A brüsszeli kormány két nappal korábban közölte, hogy 500 millió eurót különít el a lőszergyártás felgyorsítására és az EU védelmi ipara megerősítésére. Mindezt a lőszergyártás támogatásáról szóló törvény (ASAP) értelmében, amely lehetővé teszi az európai védelmi ipar számára, hogy 2025 végére évi kétmillió lövedékre növelje lőszergyártási kapacitását. A bizottság rekordidő alatt befejezte az ASAP-rendelet szerinti értékelést, és 31 projektet választott ki, amelyek öt területet fednek le: robbanóanyagok, lőpor, lövedékek, rakéták, valamint tesztelési és felújítási tanúsítás.

A román projektet a német Rheinmetall cég és a ROMARM, a Gazdasági Minisztérium cége nyújtotta be. Az uniós 31 projekt finanszírozási szerződését, köztük a románt is, májusban írhatják alá. Radu Oprea gazdasági miniszter, akinek fennhatósága alá tartozik a 16 állami lőszer- és fegyvergyárat tömörítő ROMARM cég, csütörtökön kijelentette, hogy a Rheinmetall cég képviselői már megérkeztek Romániába.

A román hadsereg létszámát 80 ezerről 100 ezerre szeretnénk növelni, tekintettel a határainkon zajló, bonyolult fejleményekre. De ez függ a költségvetéstől és a képességeiktől is. Ezzel párhuzamosan azonban a román fegyveres erők létszámvesztést és létszámhiányt tapasztalnak az elbocsátások, valamint a fiatalok aktív toborzása miatt. Ez súlyosan meggyengítette a hadsereg azon képességét, hogy megfelelően reagáljon a potenciális fenyegetésekre. A miniszter szerint 2023-ban a román fegyveres erők létszáma mindössze 72 037 fő volt a 80 000 fős állományból.

Elolvasom a cikket