Európát megdöbbentette a moszkvai terrortámadás

MH/MTI
2024. március 22. péntek. 23:15

„Ukrajnának bizonyosan nincs köze a Crocus City Hallban történt lövöldözéshez és robbanásokhoz. Ennek semmi értelme” – írta az X mikroblog portálon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója. Hozzátette, hogy Ukrajna sosem nyúlt terrorista módszerekhez, hogy Oroszország ellen harcoljon.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a moszkvai események a katonai propaganda fokozódását, nagyobb katonai készültséget és az Ukrajna elleni hadműveletek kiszélesedését váltják ki. Azt is állította, hogy jóval a pénteki merénylet előtt Moszkvában működő három nagykövetségtől is kaptak információt arról, hogy véres támadás készül az orosz fővárosban.

Az ukrán katonai felderítés közösségi portálokon közzétett közleményében azzal vádolta meg a Kremlt és a titkosszolgálatait, hogy ők rendezték a véres merényletet, hogy Ukrajnát vádolhassák, és meg tudják indokolni az általános mozgósítást és a háború „eszkalációját”.

Andrij Juszov, az ukrán katonai felderítés szóvivője az Ukrajinszka Pravda című hírportálnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a merénylet az orosz elnök, Vlagyimir „Putyin titkosszolgálatainak tudatos provokációja, amelyről előre figyelmeztette a nemzetközi közösséget”.

Számos külföldi kormány is gyorsan reagált a merényletre.

Lengyelország elítéli a terrorizmus minden formáját – jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a TVN24 kereskedelmi televíziónak nyilatkozva.

A német külügyminisztérium részvétét fejezte ki a terrortámadás miatt, és sürgette, hogy gyorsan nyomozzák ki az elkövetőket. „Sürgősen ki kell vizsgálni a történteket. Mély együttérzésünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak” – áll a tárca közleményében.

Határozottan elítélte a krasznogorszki terrortámadást a török és a szaúdi külügyminisztérium is, részvétét fejezve ki az orosz népnek és kormánynak.

„Az Európai Uniót sokkolta és megrázta a Crocus City Hallban elkövetett merénylet. Az EU elítél bármilyen, a polgári lakosság ellen irányuló támadást. Együttérzünk minden szenvedő orosz állampolgárral” – közölte Peter Stano, az EU külügyi szolgálatának szóvivője az X-en.

Elolvasom a cikket