
Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a betegség aránya a 90-es évek óta emelkedik a fiatalabbak körében. A vastagbélrák kezelésének teljes orvosi költsége az Egyesült Államokban 2020-ban 24,3 milliárd dollár volt a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint.
Bár a szakértők még mindig nem tudják pontosan, hogy mi áll az esetek számának növekedése mögött, és bizonyos tényezők, például a genetika nem befolyásolható, vannak olyan életmódbeli döntések, amelyek csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát – mondta a Business Insidernek Dr. Michael Shusterman, a Long Island-i NYU Langone Egyetem Perlmutter Rákközpontjának gyomor-bélrendszeri onkológusa.
Az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség és a dohányzás mind összefüggésbe hozható a vastagbélrák nagyobb kockázatával. De „ezek nem vezetnek közvetlenül szükségszerűen vastagbélrákhoz” – mondta Shusterman.
Shusterman azonban jellemzően azt javasolja a betegeknek, hogy hagyják abba a dohányzást; csökkentsék az alkoholfogyasztást; végezzenek mérsékelt intenzitású testmozgást; egyenek több rostot és kevesebb vörös húst; és kerüljék az ultra-feldolgozott élelmiszereket, amennyire csak lehetséges.
Azt is elismeri, hogy a nagy életmódváltás nehéz lehet, és ő maga is küzd ezzel. Ezért olyan apró dolgokra összpontosít, amelyeket könnyen be tud illeszteni a napirendjébe.
Shusterman három egyszerű változtatást osztott meg, amelyeket a vastagbélrák megelőzése érdekében tett.
Kevesebb vörös hús fogyasztása
Shusterman szerint szoros összefüggés van a vastagbélrák és a sok vörös húsból készült terméket, például marhahúst, májat, sertéshúst és csemegehúst tartalmazó étrend között.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a húsok magas hőmérsékleten vagy lánggal vagy forró felülettel közvetlen érintkezésben történő főzése, például a grillezés során, szintén növeli a kockázatot, mivel több rákkeltő vegyi anyag keletkezik.
Több diófélét enni
Bizonyítékok arra utalnak, hogy a fán termő diófélék, például a kesudió, a mandula, a makadámiadió és a mogyoró fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Egy tanulmány szerint azoknál a 3. stádiumú vastagbélrákban szenvedő embereknél, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak diófélét, kisebb volt a valószínűsége annak, hogy újra rákosak lesznek, vagy korán meghalnak, mint azoknál, akik nem ettek. Egy tanulmány áttekintése azonban, amely a témával kapcsolatos kutatásokat hasonlította össze, ellentmondásos eredményeket talált.
D-vitamin
Shusterman naponta szed D-vitamin-kiegészítőket abban a reményben, hogy ezzel csökkentheti a daganat kockázatát. Rendszeres adagja 1000-2000 nemzetközi egység.
Szerinte van némi bizonyíték arra, hogy az egészséges D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél kisebb az esélye a vastagbélrák kialakulásának. Egyes tanulmányok kapcsolatot találtak a D-vitamin és a vastagbélrák között, míg mások nem.