Lámpaoltás a mentális zavarok ellen

A világítást arra használjuk, hogy lássuk a körülöttünk lévő világot, de most a kutatók arra jutottak, hogy a fény többféleképpen is befolyásolhatja a mentális egészségünket.

A világ legnagyobb, a fényexpozíciót és a mentális egészséget vizsgáló tanulmányában a kutatók megállapították, hogy az éjszaka nagy mennyiségű fénynek kitett embereknél harminc százalékkal nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata, és nagyobb az esélye a pszichózisnak, a bipoláris zavarnak, a szorongásnak, a PTSD-nek és az önkárosításnak. Ezzel szemben azoknál, akik napközben nagyobb mennyiségű fénynek voltak kitéve, húsz százalékkal alacsonyabb volt a depresszió kockázata, és kisebb volt a valószínűsége más betegségek kialakulásának. Az összefüggés egyik lehetséges oka, hogy az éjszakai fénynek való kitettség félreállíthatja a cirkadián ritmust, vagyis a szervezet belső óráját.

„A legtöbb ember azzal teszi a legtöbb rosszat, hogy 11 óráig fennmarad a fényes képernyő előtt, és tévét néz” – magyarázta John Burns, PhD, a Rush University Medical Center klinikai pszichológusa.

A megfelelő mennyiségű fényhatás érdekében próbáljon meg reggel vagy ebédidőben egy rövid sétát tenni a szabadban. Állítsa be a munkaterületét egy ablak közelébe, hogy vonzza a természetes fényt. Tegye le a készülékeket esténként, és olvasson inkább egy könyvet. Ha használja a telefonját, állítsa be a beállításokat úgy, hogy csökkentse a kék fénynek való kitettséget.

„Az élénk fény állítólag segít az embereknek a cirkadiáneltérések helyreállításában” – mondta Burns.

Egy 2022-es elemzésben a kutatók azt találták, hogy az általuk vizsgált tanulmányok 33 százalékában az emberek kevesebbet aludtak, miután kék fénynek voltak kitéve.

Elolvasom a cikket