Macron fél Trumptól, ezért inkább beszállna a háborúba

Szerinte a francia vezető arra törekszik, hogy felhívja az európai országok figyelmét az EU biztonságára, és rávegye őket, hogy jobban támaszkodjanak önmagukra. Rahman felvetette, hogy Macron különösen aggódik Olaf Scholz német kancellár miatt, aki nem áll készen arra, hogy Németországot az amerikai katonai védnökség nélkül vezesse az új világba.

Egy február végén Párizsban tartott, Ukrajnát támogató konferenciát követően Macron azt mondta, hogy az EU megállapodott egy „kilencedik koalíció létrehozásáról, mely hozzájárul a nagyobb támadások sikeréhez”.

Azt is mondta, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország „ne nyerje meg ezt a háborút”. Elmondta, hogy a nyugati vezetők megvitatták a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, konszenzus még nem született, „de semmit sem lehet kizárni”.

Március elején az ellenzéki vezetőkkel folytatott találkozóján Macron megismételte, hogy Franciaországnak „nincsenek határai” az Ukrajnának nyújtandó támogatással kapcsolatban.

A Kreml később közölte, hogy felfigyelt Macron szavaira, miszerint Európában megvitatták a katonai személyzet Ukrajnába küldésének témáját, és hogy az Oroszország ukrajnai stratégiai vereségével kapcsolatos álláspontját Moszkva is jól ismeri. Megjegyezte, hogy az Ukrajnával kapcsolatos párizsi rendezvényen részt vevő számos ország megtartja „egy ilyen akció potenciális veszélyeinek és egy forró konfliktusba való közvetlen belekeveredés potenciális veszélyének meglehetősen józan értékelését”, ez „egyáltalán nem áll ezen országok érdekében, ezzel tisztában kell lenniük”.

Elolvasom a cikket