Magyar Péter és a baloldali politikai töketlenség

A Völner–Schadl-ügy kapcsán kormánybuktatásban mesterkedő Magyar Péteren, Varga Judit exférjén egyelőre inkább sajnálkoznak az emberek. Nem lehetetlen azonban, hogy hamarosan már hangosan fog nevetni rajta az ország. Az ügyészségi kihallgatás után Lattmann Tamás baloldali nemzetközi jogász Magyar teljesítményéről úgy fogalmazott Facebook-oldalán, hogy ez egy „Hamuban sült f*szság”. Szabó Bálint – aki az utóbbi időben Magyart árnyékként szinte mindenhova követte – pedig úgy értékelt: „Ő az az áruló, aki semmit nem árult még el.”

Magyar nagy csinnadrattával, ügyvédei, barátnője és a vérszagra gyűlő ellenzéki sajtó nagyszámú képviselője kíséretében érkezett az ügyészségre, majd négyórányi meghallgatás után úgy állt a publikum elé, hogy lényegében semmit nem tudott mondani a bent történtekről. Előzetesen azt ígérte, bebizonyítja, hogy a kormány is érintett a Völner–Schadl-ügyben. Ennek ellenére nem adott át perdöntő bizonyítékokat. Amikor kijött, azzal magyarázkodott, hogy „Nem kaptam arról információt, hogy milyen ügyben akarnak meghallgatni. Telefonon annyit mondtak, hogy egy korrupciós bűncselekményben akarnak meghallgatni, de ezt nem specifikálták.”

Azt, hogy például ennek ellenére miért nem vitte magával a bombaként ledobni tervezett bizonyítékait, a csuda se tudja. Közleménye szerint Magyarország ügyészsége képtelen állításnak tartja, hogy a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. Az eljárásban minden olyan személy vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség kiemelte, „hogy Magyar Péter azon – a vallomásában általa is hipotetikusnak nevezett – állítását ugyancsak visszautasítja, amely szerint bármelyik ügyész figyelmeztetetett volna bárkit az eljárásról. A nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárást nem az ügyészség, hanem más hatóság végezte.”

Azt gondolom, komoly alkalmat szalasztott el Magyar Péter ezzel a balul elsült ügyészségi fellépéssel. Innentől kezdve valószínűleg sokkal kisebb lesz akciói iránt az érdeklődés, hiszen kormánybuktató anyaga – mint fogalmazott a nemzetközi jogász – egy hamuba sült f*szság. Pedig Lattmann baloldali ember. Ha valaki szurkol annak, hogy Magyar Péter ki tudja billenteni a kormányt az egyensúlyából, akkor az ő. De látja, hogy halálra ítélt a történet.

Vagy éppen Mesterházy Attila. Az MSZP volt elnöke a HírTV adásában arról beszélt, nem bánná, ha Magyar Péter állításai valóban igazak lennének, és „Rogán Antal vagy valaki belebukna”, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyar Péter felbukkanása rámutat arra, az ellenzék mennyire tehetségtelenül csinálja a dolgát. Jól mutatja azt a választói kétségbeesést, hogy pillanatokon belül bele tudnak szeretni egy új személybe, mert az ellenzéki érzelmű szavazók annyira várják már, hogy történjen valami. Ezt lehet csodavárásnak, messiásvárásnak is nevezni. Annyira el vannak keseredve az ellenzéki politikai töketlenség okán, annyira szeretnének hinni valamiben, hogy a rendszer leváltható, megváltoztatható.

Kovács Zoltán a HírTV Napi aktuális című műsorában arról beszélt, hogy Magyar Pétert „elhagyta a felesége, és elvesztette a kormányzati megbízásait”, ez pedig „láthatóan bosszúállásra sarkallja”. Az államtitkár úgy látja, hogy a Diákhitel Központ volt vezetője ezt egy „baloldali közegben” teszi, „meg kell nézni a jogi segítőit” (élükön Bárándy Péter volt MSZP-s igazságügyi miniszterrel) és azt, hogy ki ad visszhangot a megnyilvánulásainak. A teljes baloldali sajtó.

Kovács Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője már hónapokkal ezelőtt a parlamentben, Jámbor András ellenzéki képviselő kérdésére nyilvánvalóvá tette: soha nem találkozott a végrehajtói kar volt vezetőjével, Schadl Györggyel, és nem is beszélt vele.

Kovács Zoltán szerint Magyar Péter képtelenségeket állít, mendemondákra alapozva próbál politikai karriert építeni: „A valóság majd meg fogja mérni az ő tetteit és kijelentéseit, ezért én azt gondolom, hogy következmények nélkül nem lehet hosszú távon ezt művelni. Kocsis Máté üres locsogásnak-fecsegésnek, egy sértett ember vagdalkozásának minősítette a dolgot.”

Nem lehetetlen tehát, hogy hamarosan egy ország fog nevetni rajta, míg a kormány köszöni szépen, jól lesz továbbra is a helyén.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket