Március 23-án, szombaton ismét Föld órája

De mit is üzen a Föld órája nekünk, és mit lehet tenni 60 percben – vagy azon túl – a bolygóért? Az éghajlatváltozás üteme már több mint 15 éve is fenyegető jövőt jósolt az emberiségnek, ezért a Föld óráját eredetileg azzal a céllal indította 2007-ben a WWF Ausztrália, hogy a klímaváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét. Az országos megmozdulás azonban igen gyorsan a világ legnagyobb globális akciójává nőtte ki magát, amelyben tavaly már több mint 190 ország vett részt.

„Bár ez az üzenet azóta is aktuális, hiszen az éghajlatváltozás problémája nem oldódott meg – sőt hazánkban is hatalmas aszályok, hőhullámok, óriási viharok és villámárvizek formájában sújt le ránk –, ma már összetettebb a mondanivaló. Az emberi tevékenység következtében természeti kincseink súlyos mértékben és gyorsuló ütemben pusztulnak, és a negatív tendencia megállításáért nemcsak a magánszemélyeknek kell tenniük, sokkal nagyobb felelősség terheli a vállalatokat és a kormányokat. Ha ezen a napon sokan egyszerre teszünk valamit a bolygónk egészsége érdekében, legyen az akárcsak egy apróság, annak elsősorban szimbolikus üzenete van. Minél többen üzenünk, annál inkább tudunk nyomást gyakorolni a politikai és üzleti döntéshozókra, és ezzel rendszerszintű változtatásokat elérni” – mondta Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi vezetője.

A szimbolikus egyórás akció a kezdetek óta nem változott: a Föld óráján világszerte az épületek, nevezetességek – például az Eiffel-torony, a Sydney-i Operaház, a New York-i Empire State Building, a római Colosseum vagy a budai vár – díszkivilágítása lekapcsol egy órára, de a kezdeményezéshez magánszemélyként és településként is lehet csatlakozni lekapcsolással, bárhol is élünk. Emellett a Föld órája kapcsán évek óta indulnak természet- és éghajlatvédelmi akciók is világszerte.

Adj egy órát a Földnek!

Az idei Föld órája keretében március 23-án 20.30-tól ismét elsötétül egy órára a világ, azonban emellett még sok mindent tehetünk környezeti lábnyomunk csökkentése érdekében. Az idei Föld órájára egyéni vállalással a foldoraja.hu oldalon lehet regisztrálni, a résztvevők között a szervezet WWF-ajándékcsomagokat sorsol ki.

Elolvasom a cikket