Sertésvesét ültettek egy férfi testébe

A tudósok már régóta kísérleteznek azzal, hogy génmódosított állati szerveket használhassanak transzplantációk során, mivel az emberei szervekből nagyon kevés van, ám disznóvesét korábban csak agyhalott és elhunyt személyeken teszteltek.

Március 16-án viszont egy négyórás műtét során egy 62 éves férfi, Richard Slayman kapott egy sertésvesét, aki azóta felépülőben van, és nemsokára haza is engedhetik a kórházból. Slayman 2-es típusú cukorbetegséggel és magas vérnyomással küzd, veseelégtelenség miatt pedig rendszeresen dialízisre kellett járnia. Egy emberi vesére körülbelül öt-hat évet kellett volna várnia, azonban az orvosok szerint súlyos állapota miatt ezt már nem élte volna meg.

Ezért utolsó reményként fordult a xenotranszplantáció, vagyis a fajok közötti szervátültetés felé. Az emberi szervezetek az állati szerveket alapvetően nem fogadják be, hanem betolakodónak érzékelik és kilökik azokat. A xenotranszplantációk során viszont olyan génmódosított állati szerveket használnak, amelyeket a szervezet – ideális esetben – emberi eredetűnek azonosít és befogad.

Ez az eljárás azonban még kísérleti, így nem is veszélytelen. 2022-ben például disznószívet ültettek egy amerikai férfiba, ő azonban a műtét után két hónappal elhunyt. Slayman operációja viszont egyelőre sikeresnek látszik, ha pedig a szerv hosszú távon is jól funkcionál majd benne, az hatalmas áttörésnek fog számítani.

A xenotranszplantációktól sokan azt várják, hogy a jövőben világszerte több millió szervátültetési várólistán szereplő ember életét menthetik meg, de számos szakértő szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az állati eredetű szervek bármikor is kiválthatják majd az emberieket.

Elolvasom a cikket