Újabb lépéssel közelebb a visszatéréshez Sebastian Vettel + VIDEÓ

A 2022-es szezon végén vonult vissza Sebastian Vettel a Forma–1-ből. Bár jelezte, sem a visszatérését, sem a más kategóriákban való versenyzés lehetőségét nem zárja ki hosszú távon, az elmúlt bő egy évben a Bajnokok Tornáját leszámítva nem versenyzett sehol. Korábban hírbe hozták a Le Mans-nal és a hosszútávú sportautó-világbajnoksággal, ám elmondása szerint nem állt még készen arra, hogy elkötelezze magát egy ilyen program mellett.

Most mégis egy sportautóban kötött ki, igaz, egyelőre csak egy teszten. A Porsche Penske Motorsport bejelentette, hogy a négyszeres F1-es világbajnok a jövő héten Spanyolországban tesztelni fogja a Le Mans-ra készített Porsche 963-as autójukat. A helyszín a Motorland Aragón lesz, ahol Vettelre egy 36 órás tesztprogram vár, a csapat híres 24 órás versenyre való felkészülése jegyében.

Objektum doboz

Vettel már sok időt eltöltött a gárda szimulátorában. Így készült a spanyolországi gyakorlásra. Emellett be is járatta a 963-ast: a Porsche központjában, Weissachban teljesíthette az első köreit a sportautóval.

Vettel számára idegen terepet jelentenek a hiperautók, a hibrid erőforrások viszont nem. A csapata kiemelte, bioüzemanyaggal versenyez, ami a környezetvédő bajnok számára fontos szempont.

„Már várom, hogy tesztelhessek a Porsche 963-assal. Volt már lehetőségem ráérezni az autóra a weissbachi bejáratás során” – mondta Vettel.

„Mindig figyelemmel kísértem más versenysorozatokat, és a megbízhatósági versenyek kapcsán érzett kíváncsiságom vitt rá, hogy megpróbáljam. Most izgatottan várom az aragoni hosszú menetet, és örülök, hogy a volán mögé ülhetek.”

„Mindenképpen szükség lesz némi alkalmazkodásra, és hozzá kell szoknom dolgokhoz, de a csapatnál mindenki nyitott és segít nekem. Ez újfajta tapasztalat lesz számomra. Aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Egyelőre nincsenek további terveink a jövőre vonatkozóan” – hangsúlyozta Vettel, mielőtt felmerülne a kérdés, mekkora esély van rá, hogy ő is részt vegyen az idei Le Mans-i 24 óráson a Porschéval.

A Porsche Motorsport alelnöke, Thomas Laudenbach büszke rá, hogy egy ilyen neves versenyzőnek adhatnak esélyt. „Nem is volt kérdés számunkra, hogy támogatjuk őt, amikor kért egy lehetőséget a tesztelésre. Alapos felkészülésre adtunk lehetőséget, sokat vezetheti a hibrid prototípusunkat, és nem is kérdés, hogy sokat fogunk tanulni az értékes visszajelzéseiből. A harminchat órás menetünk során a gyári versenyzőink és a Porsche Penske Motorsport tökéletes hátteret biztosítanak majd számára” – fogalmazott.

Vettel a felkészülés részeként a múlt hét végén előbb a Porsche Penske mannheimi gyárába látogatott, majd szimulátorozott is a csapattal. Megismerkedhetett a mérnökökkel, az autó sajátosságaival. A következő lépést a jövő heti spanyolországi teszt jelenti, amelyen Vettel mellett a Porsche hat gyári versenyzője is részt vesz.

Az idei Le Mans-i 24 órás versenyt június 15-én és 16-án rendezik.

Elolvasom a cikket