Zöld utat kapott a heti egyszeri inzulininjekció

Mint a sajtóközleményben írják, ikodek hatóanyagú termékük pozitív elbírálását a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok pozitív eredményei alapozták meg. Arról azonban, hogy valóban forgalomba hozhatja-e majd a cég a gyógyszert az Európai Unió területén, az Európai Bizottság hozza meg a végső döntést, várhatóan az elkövetkező két hónap során.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében bázisinzulinként alkalmazott ikodek harmadik fázisú klinikai vizsgálatai 12 országban zajlottak, összesen 582 résztvevő bevonásával. A cukorbeteg alanyok egy része egy éven keresztül napi adagolású, másik része az új, heti adagolású bázisinzulint használta, valamint az étkezésekhez gyors hatású inzulint is adtak maguknak mindkét csoportban. Az eredményeket az HbA1C-szint alapján mérték fel a kutatók, és mint kiderült, nem mutatkozott számottevő eltérés e téren a vizsgálati és a kontrollcsoport között.

Az új szer kapcsán Martin Holst Lange, a Novo Nordisk fejlesztési részlegének ügyvezető alelnöke arról beszélt: a bázisinzulin napi helyett heti adagolásra csökkentésétől azt várják, hogy jelentős kihatással lesz, illetve javítja majd a cukorbetegséggel élők kezelését. Ezenkívül az ikodekről úgy tartják, hogy akár a 2-es típusú cukorbetegek kezdeti inzulinkezelésére is jó választást jelenthet a jövőben.

Elolvasom a cikket