Az ámbráscetek szokatlan védekezéssel hiúsítják meg a halálos orkák támadását + VIDEÓ

A veszedelmes eseménynek Jennah Tucker tengerbiológus volt szemtanúja, aki a Naturaliste Charters egyik kirándulásán vett részt más bálnafigyelőkkel és fotósokkal együtt. Éppen egy orkákból álló csapatot figyeltek, amikor a csapat olyan módon kezdett előrefelé tolakodni, ami arra utalt, hogy üldöznek valamit.

A vadászat tárgya egy ámbráscet-csapat volt. A négy közül az egyik sokkal kisebb volt, mint a többi, és a csoport kimerültnek tűnt, ahogy szorosan egymáshoz simultak.

Az ámbráscetek a farkukat csapkodták az orkák közeledése ellen. Ekkor „egy nagy, sötét buborék emelkedett a felszínre az összeverődött bálnák között, amelyről akkoriban úgy vélték, hogy vér” – magyarázta Tucker az IFLScience-szel megosztott blogbejegyzésében.

A drámai találkozás során készült fotók és videók alapján később bebizonyosodott, hogy ez a felhő bálnakaki volt. Egy robbanásveszélyes védekezési mechanizmus.

„Az ivaros bálnákról ismert, hogy fenyegetés esetén ürítenek, amit vészhelyzeti vagy védekező defekciónak neveznek” – magyarázta Tucker. „A hasmenés felhője, amely akkor keletkezik, amikor a bálna a farkát a kakáján keresztül lengetve elriasztja a ragadozókat, és ebben az esetben úgy tűnt, hogy működik! Tekintettel arra, hogy ürülékük vöröses színű, mivel táplálékuk 90 százalékban tintahalakból áll, nem meglepő, hogy könnyen összetévesztették vérrel.”

Objektum doboz

Nem kis teljesítmény az óceán legnagyobb fogas ragadozóját a sekély vízbe üldözni, és az orkák jól küzdöttek. Bármilyen mocskos taktikára is hajlandóak, úgy tűnik, nem tartozik közéjük az, hogy az arcuk tele legyen ürülékkel.

Elolvasom a cikket