Azonosítatlan szimbólumok a jégember bőrén

A felfedezés egyik legérdekesebb aspektusa, hogy a férfi bőrére tetovált szimbólumok kerültek. A tudósok elemzéseik során legalább 61 pigmentnyomot fedeztek fel. Ezek a test számos részén eloszlottak, a háton, a hason, a csuklón és a lábszáron.

Körülbelül 5300 évvel később találtak egy önkéntest, aki úgy döntött, hogy hasonló tetoválásokat készíttet, hogy megnézzék, milyen módszereket használtak a távoli múltban. A levont következtetéseket nemrég a European Journal of Archaeology oldalain mutatták be. Mint a publikáció szerzői hangsúlyozzák, a legfontosabb ténynek az tűnik, hogy a pigmentek véletlenszerű jelenlétéről szóló korábbi hipotéziseket elvetették.

Voltak olyan állítások, amelyek szerint az állítólagos tetoválások egyszerűen a testre tapadt égett növényi anyag maradványai. Idővel a tudományos világ meglepően sok bizonyíték birtokába jutott a testek tetoválására, egészen az őskorig visszamenőleg. Ez teljesen valószínűtlennek tűnhet, de a valóság azt mutatja, hogy távoli őseinknek a miénkhez hasonló gyengesége volt a testük díszítésére.

Ötzi esetében viszont a tudósok csak találgatásokra hagyatkozhatnak. Vajon esztétikai kérdés volt? Nem tudni. Talán a tetoválás egyfajta akupunktúra volt. A kutatók a lehető legtöbbet akartak kideríteni, ezért nekiláttak, hogy megértsék, hogyan jöhettek létre ilyen szimbólumok. És mi mással lehetne ezt jobban kideríteni, mint hogy különböző módszerekkel tetoválnak, és összehasonlítják a hatásokat azzal, amit a jégembernél megfigyeltek?

A jégember bőrén látható szimbólumok valószínűleg szándékos tetoválások voltak.

A tetoválók összesen nyolc különböző eszközt és négy különböző technikát használtak. Szintén fontos volt a bőr gyógyulási folyamata és a keletkező hegek, illetve a tetoválások idővel változó megjelenése. A kutatócsoport tagjai által levont következtetések kétségtelenül enyhén szólva is rejtélyesnek tekinthetők. Ez annak köszönhető, hogy Ötzi tetoválásai nagy valószínűséggel a maihoz hasonló körülmények között készültek.

Erre utalnak fizikai jellemzőik, mint például a pontozás, a vonalak szélessége, a lekerekített végek és a tinta szétszóródása a széleken. Érdekes módon Ötzi holttestének lelőhelyén már találtak olyan tárgyakat, amelyeket potenciálisan tetoválásra használtak.

Elolvasom a cikket