Donáth mentelmi jogával takarózna

„A válogatott hazugságok épp annyira a segítségünkre lehetnek, mint az igazság” – mondja Laurell Kaye Hamilton, amerikai horror és sci-fi író. A jellemzés azért illik jól Donáth Annára, mert ő a legritkább esetben mond igazságot, annál több válogatott hazugságot hord össze. Mégis szeret arról beszélni, hogy pártja, a Momentum az igazság filozófiáját vallja.

Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy Polt Péter legfőbb ügyész csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt tett indítványt az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Az eset még 2022 elejére nyúlik vissza, amikor a NAV harminc nyomozója szállt ki az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központjába. Donáth Anna EP-képviselő és Gurmai Zita országgyűlési képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták mindaddig, amíg a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök is megérkeztek.

Ez a tényállás.

Miközben tehát Donáth Annának hivatalos személy elleni erőszakért kellene felelnie, a liberális párt EP-képviselője politikailag gerjesztett ügynek nevezte a mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó hatósági kérést.

Ugye, kedves Olvasó, ez a színtiszta igazság filozófiája. Donáth az az ember, aki akkor is hazudik, amikor azt akarja bizonyítani, hogy számukra az igazság mindenek előtti. Egyik írásában így vall: „Mi a Momentumban azon dolgozunk, hogy egy olyan ellenzéki szövetség jöjjön létre a kormánnyal szemben, amely az igazság kultúrájában hisz, és ez alapján politizál. Amely nem veri át a szavazóit, felelősséget vállal a szavaiért és a tetteiért, és odafigyel a kritikákra. Mert pontosan tudjuk, hogy csak az igazság kultúrájával szerezhetjük vissza az ellenzéki szavazók bizalmát, és építhetünk a jelenlegi hatalmat választások útján leváltani képes többséget.”

Hát nem édes? Tessék mondani, hol van a politikailag gerjesztett ügy ott, ahol valakit hivatalos személy elleni erőszakért kellene felelősségre vonni?

A képviselő mentelmi jogának ügye most Brüsszelben, az Európai Parlament Jogi Bizottsága előtt van. Ugyan az eset megvitatása és a képviselő meghallgatása zárt ajtók mögött történt, azonban – a Magyar Nemzet értesülései szerint – itt hangzott el, hogy az egy politikai ügy.

Kérdés persze, nem az teszi-e politikailag sikamlóssá a helyzetet, hogy két baloldali politikus erőszakkal akadályozni akarja a pénzügyőrök munkáját. Már csak azért is, mert az országgyűlési képviselő és az Európai Parlament képviselője ismert ember. A pénzügyőrök pedig részei az államigazgatásnak. Donáthnak, Gurmainak így lényegében még erőszakhoz sem kellett volna folyamodni, hogy a törvénytisztelő NAV-os emberek ne a saját akaratukat, parancsba foglalt utasításukat hajtsák végre, hanem közel legyenek Donáth Annáék akaratának teljesítéséhez. Egy, a jogrendet komolyan vevő állami tisztviselőnek ez a konfliktus mindenképpen átvillan a fején a feladat végrehajtása közben. S akkor még erőszakról nem is beszéltünk. Ráadásul női erőszakról, amikor magas politikai sarzsival rendelkező hölgyek még erőszakosak is a NAV embereivel szemben.

De menjünk sorban Donáth gondolatain. Donáth az igazság kultúrájában hisz, de fel se tételezi a NAV-ról, hogy – az igazság jegyében – alapos okuk van arra, hogy az igazság érdekébe intézkedjenek. Nem elméletben, hanem a gyakorlatban. Donáth ugye azt is mondja, hogy a Momentum „nem veri át a szavazóit, felelősséget vállal a szavaiért és a tetteiért, és odafigyel a kritikákra”. Hát éppen most mit méltóztatik tenni Donáth Anna, ha nem azt, hogy átveri a szavazóit?

Politikai ügynek hazudja mindazt, ami egy sima köztörvényes ügy. Mindezt azért, hogy megússza a mentelmi jogáról való lemondást vagy megfosztást. Ami egyet jelentene azzal, hogy veszélybe kerülne képviselői újraválasztása, a zsíros Brüsszeli állás megtartása, arról nem szólva, hogy megfoszthatnák Donáthot saját hazája rendszeres támadásától. Az a borzasztó, hogy ilyen magatartás után van képe fönntartani azon álláspontját, hogy nem veri át a szavazóit, felelősséget vállal a szavaiért és a tetteiért. Persze, aki azzal akar magának politikai pecsenyét sütni, hogy a fő hazudóst, Gyurcsányt lehazugozza, s magát az igazság bajnokaként mutatja be, az egyéb gazságokra is képes.

Az mindenesetre nagy könnyebbség lenne az országnak, ha Donáth nem jutna ki júniusban az Európai Parlamentbe. Ami egy köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsítottként nem lenne nagy büszkeség az országnak. Hátha nem jut ki. Hátha Donáth válogatott hazugságai épp annyira a magyarok segítségére lesznek, mint a nem létező igazsága.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket