Húsz legnagyobb történelmi rejtély, amit valószínűleg soha nem fognak megoldani

Megmászták-e a Mount Everestet 1924-ben?

Az első, igazoltan a Mount Everestet megmászó személyek Edmund Hillary és Tenzing Norgay voltak, akik 1953. május 29-én érték el a csúcsot. Azonban lehet, hogy nem ők voltak az első emberek, akik felértek a csúcsra.

1924-ben Andrew Irvine és George Mallory brit hegymászók meghaltak a Mount Everesten. Azóta is folynak a találgatások arról, hogy talán már a haláluk előtt felértek a csúcsra. 1999-ben Conrad Anker hegymászó megtalálta Mallory holttestét közel 8229 m magasságban, a 8849 m magas hegy tetején. Irvine holttestét soha nem találták meg, és egy fényképezőgépet, amelyet eredetileg magukkal vittek, szintén nem találtak meg. Sajnos nem valószínű, hogy valaha is biztosan megtudjuk, hogy ők ketten felértek-e a csúcsra, mielőtt elpusztultak.

Mi történt a Mary Celeste-vel?

1872. december 5-én a Dei Gratia brit hajó a Mary Celeste mellé húzódott, elhagyatottan, sodródva találta a hajót az Azori-szigetektől keletre, mintegy 644 km-re. Egy mentőcsónak hiányzott, de a hajón nem volt sérülés vagy küzdelemre utaló jel. A hajó fedélzetén tartózkodó tíz utast és legénységet soha többé nem látták, és azóta is rejtély, hogy mi történt a hajón. Számos elmélet született.

Az egyik szerint a hajón szállított alkohol szivárgása késztethette a legénységet arra, hogy elhagyja a hajót, mert attól tartottak, hogy az kigyullad és felrobban. Egy másik elmélet szerint egy víztölcsér fenyegette a hajót. A rejtélyt a mai napig nem sikerült megoldani, és valószínűleg soha nem is fog sikerülni.

Mit mond a Voynich-kézirat?

A 600 éves Voynich-kézirat egy titokzatos kódex, amely egy sor illusztrációt és írást tartalmaz. Az ismeretlen szerző által írt írásokat még nem sikerült megfejteni, és nem világos, hogy egy ismeretlen nyelvet, kódot vagy halandzsát jelentenek-e. A kódex megfejtésére és jelentésének megértésére tett kísérletek eddig sikertelenek voltak.

Hol vannak a pekingi ember csontjai?

A „pekingi ember” nevű homininhez tartozó csontokat 1923-ban találták meg egy barlangban a Peking melletti Zhoukoudian falu közelében. Japán 1937-ben megszállta Kínát, és 1941-ben, a Pearl Harbor elleni támadás előtt megpróbálta a kövületeket az Egyesült Államokba szállítani. A kísérlet kudarcba fulladt, és a fosszíliák lelőhelye máig ismeretlen.

Az egyik elmélet szerint elsüllyedtek, miközben egy hajó fedélzetén voltak, míg egy másik azt állítja, hogy valahol Kínában vannak eltemetve. Bár valószínűtlennek tűnik, hogy a fosszíliákat megtalálják, a Zhoukoudian melletti barlangokban nemrégiben végzett ásatások során újabb, a pekingi emberrel kapcsolatos eszközök kerültek elő.

Hol van eltemetve Nagy Sándor?

32 éves korára Nagy Sándor végigsöpört Ázsián, meghódította a Balkántól Pakisztánig terjedő területet, és az ókori világ legnagyobb birodalma felett uralkodott. Aztán i. e. 323-ban meghalt, és birodalma kártyavárként dőlt össze.

Történelmi dokumentumok szerint egyik hadvezére két évvel később Babilóniából visszahozta holttestét az ókori Egyiptomba, és a testét Memphisz városában őrizték, míg Alexandriában sírhelyet építettek neki.

Azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan hol található ez az ikonikus sír. Egyesek szerint a hullámok alá süllyedt, mivel a ma már víz alá került „Paloták negyedében” épült. Ha ez a helyzet, akkor az évezredek során az emberi és természeti erők egyaránt elpusztíthatták – mondták korábban a szakértők a Live Science-nek.

Létezett-e valódi Artúr király?

Artúr király történetét több mint 1000 év alatt számtalanszor elmesélték és újra elmesélték. Camelot, a kerekasztal lovagjai, a varázsló Merlin és az Excalibur kard mind híres részei az Artúr-meséknek.

Ha azonban Artúr király valóban létezett, a valóság valószínűleg kevésbé volt varázslatos. A legkorábbi fennmaradt beszámolók a kilencedik századból származnak, és egy vezérről (talán nem is királyról) szólnak, aki számos csatát vívott a szászok ellen; még ezeknek a beszámolóknak a pontossága is vitatható.

Számos olyan hely van Nagy-Britanniában, amelyet a legendák Artúr királyhoz kötnek, például Tintagel, egy tengerparti hely, amely állítólag Artúr király otthona volt; de az ásatások nem erősítették meg, hogy Artúr valaha is élt-e ott, vagy létezett-e egyáltalán. Végső soron valószínűtlennek tűnik, hogy a tudósok valaha is biztosan megtudják, hogy létezett-e valódi Artúr király, vagy a férfi pusztán kitaláció volt.

Mi történt a Roanoke „„eltűnt” telepeseivel?

1587. július 22-én John White további 120 emberrel együtt érkezett a Roanoke-szigetre. Néhány hónappal később visszahajózott Angliába, remélve, hogy feltöltheti a sürgősen szükséges készleteket. De amikor három évvel később végre visszatért, az utolsó lakos is eltűnt.

Az egyetlen nyom a lehetséges hollétükre egy cölöpbe vésett rejtélyes CROATOAN szó, és egy másik CRO egy fára vésve.

White feltételezte, hogy a lakók a Croatoan-szigetre utaztak, amelyet ma Hatteras-szigetnek hívnak. Egyes dokumentumok szerint Powhattan törzsfőnök megölt néhány telepest, de ezt nem támasztják alá régészeti bizonyítékok. Más elméletek szerint a lakosokat a spanyolok támadták meg, vagy a telepesek egyszerűen természetes halált haltak. Bárhogy is legyen, a telepesek sorsa „a legnagyobb megoldatlan rejtély az amerikai történelemben” – mondta korábban a Live Science-nek William Kelso, a Jamestown Rediscovery Foundation régészeti és kutatási igazgatója.

Hol van elrejtve William Kidd kincse?

William Kidd, közismertebb nevén Kidd kapitány egy hírhedt skót magánhajós volt, aki az 1600-as évek végén járta a tengereket. A brit kormány megbízásából kalózokat tartóztatott le, de végül 1701-ben kalózkodásért őt magát is felakasztották.

Gyalázatos halála előtt Kidd számos hajót foglalt el és fosztott ki. Kidd azt állította, hogy mintegy 100 000 brit fontot (ma körülbelül 20 millió dollár) zsákmányolt, és valahol elásta, felajánlva, hogy elárulja a helyet az életéért cserébe, a brit kormánynak írt levele szerint, amely ma a brit nemzeti levéltárban található. Az ajánlatot visszautasították, és kivégezték. Kidd utolsó leheletéig azzal érvelt, hogy törvényes magánhajós volt, aki csak a korona által jóváhagyott célpontokat fosztogatta. De felakasztották, testét szurokkal borították be, és egy vaskalitkába szorították, amelyet a Temze fölött állítottak ki. Akárhogy is, a kincsekből soha semmi nem került elő, és valószínűleg soha nem is fog.

Ki volt Hasfelmetsző Jack?

1888-ban Hasfelmetsző Jack legalább öt nőt ölt meg Londonban, és megcsonkította a testüket. A rendőrségnek számos – állítólag a Hasfelmetszőtől származó – levelet küldtek, amelyekben gúnyolták a rendőrök Hasfelmetsző felkutatására tett erőfeszítéseit. (Hogy ezek közül bármelyiket valóban a Hasfelmetsző írta-e, arról a tudósok között vita folyik.) A „Hasfelmetsző Jack” elnevezés ezekből a levelekből származik.

Mondanom sem kell, hogy a Hasfelmetszőt soha nem találták meg, és az évek során tucatnyi embert hoztak fel lehetséges jelöltként. A 2012-es könyvében, a „Hasfelmetsző Jack: The Hand Of A Woman” című könyvében John Morris azt javasolja, hogy egy Lizzie Williams nevű nő volt a Hasfelmetsző, bár más Hasfelmetsző-szakértők ezt kétségbe vonják. Nem tűnik valószínűnek, hogy a Hasfelmetsző valódi személyazonossága valaha is biztosan kiderül.

Hol van Jimmy Hoffa?

A szervezett bűnözésben való részvételéről ismert szakszervezeti vezető 1975. július 30-án tűnt el a michigani Oakland megyében, és 1982-ben nyilvánították jogilag halottnak. Gyilkosa(i) kiléte és holttestének holléte máig rejtélyes. A rendőrség és a törvényszéki antropológusok hiába kutattak Detroitban és Oakland megyében számos helyen.

Az egyik népszerű elmélet szerint Hoffa holttestét a New Jersey-i Giants Stadion alatt temették el. Ezt az elméletet azonban megcáfolták. 2021. október 25-én és 26-án az FBI ügynökei a The New York Times szerint egy korábbi szeméttelepre látogattak el New Jerseyben, hogy „helyszíni vizsgálatot” végezzenek. A felmérés egy szeméttelep dolgozójának halálos ágyán tett vallomását követte, amelyben azt állította, hogy az emberek őt és az apját vádolták azzal, hogy 1975-ben Hoffa holttestét egy acélhordóba temették a szeméttelep alatt. Az ügynökök a jelek szerint nem találták meg az acélhordót.

„Semmi bizonyító erejű dolgot nem találtak a kutatás során” – mondta Mara Schneider, az FBI detroiti szóvivője a The Guardian szerint 2022 júliusában.

Gyilkosának kiléte szintén tisztázatlan. A 2006-ban bekövetkezett halála előtt Richard „The Iceman” Kuklinski bérgyilkos azt állította, hogy ő ölte meg Hoffát, és egy roncstelepen dobta el a holttestét – számolt be a The Guardian. Egy Philip Carlo nevű író meglátogatta Kuklinskit a börtönben, mielőtt meghalt, és könyvet írt Kuklinski vallomásaiból. A könyv megjelenése után több rendőr is kétségbe vonta a vallomást a médiának adott interjúkban. Ahogy telnek az évek, egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Hoffa maradványait valaha is megtalálják.

Hol van Kleopátra sírja?

Az ókori írók azt állítják, hogy VII. Kleopátrát és szeretőjét, Marcus Antoniust együtt temették el egy sírba, miután Kr. e. 30-ban meghaltak. Plutarkhosz író (Kr. u. 45–120) azt írta, hogy a sír az ókori egyiptomi istennő, Ízisz templomának közelében volt, és egy „magas és gyönyörű” emlékmű volt, amely aranyból, ezüstből, smaragdból, gyöngyből, ébenfából és elefántcsontból készült kincseket tartalmazott.

A sír helye továbbra is rejtély. 2010-ben Zahi Hawass, Egyiptom korábbi régiségügyi minisztere ásatásokat végzett egy Alexandria melletti, ma Taposiris Magna nevű helyszínen, ahol számos sír található, amelyek a VII. Kleopátra egyiptomi uralkodásának korából származnak. Bár számos érdekes régészeti felfedezést tettek, Kleopátra VII. sírja nem volt köztük, és nincs bizonyíték arra, hogy a sír ott található – mondta Hawass. A régészek megjegyezték, hogy még ha Kleopátra sírja meg is maradt a mai napig, az erősen kifosztott és azonosíthatatlan lehet.

Ki ölte meg JFK-t?

Ez az amerikai történelem egyik legnagyobb rejtélye, amely soha nem fog mindenki megelégedésére megoldódni. 1963. november 22-én John F. Kennedy elnököt Dallasban Lee Harvey Oswald lőtte le (bár egyes feltételezések szerint nem ő volt az egyetlen lövész). 1963. november 24-én, mielőtt Oswald bíróság elé állhatott volna, Jack Ruby éjszakai klubtulajdonos halálos lövést adott le rá. Ruby 1967. január 3-án tüdőrákban halt meg.

A legszélesebb körben elfogadott magyarázat szerint Oswald önszántából ölte meg JFK-t, Ruby pedig önszántából végzett Oswalddal. Ruby kinyilvánított indítéka az volt, hogy megkímélje Jacqueline Kennedyt „attól a kellemetlenségtől, hogy [Oswald] újra bíróság elé kerüljön”. Még mindig jelentős számú hivatásos és amatőr történész van azonban, aki nem ért egyet ezzel a magyarázattal, és JFK halála óta számos alternatív magyarázatot hoztak fel. Tekintettel arra, hogy jelentős új bizonyítékok valószínűleg nem fognak előkerülni, szilárd konszenzus valószínűleg soha nem fog kialakulni.

Caesarion valóban Caesar fia volt?

VII. Kleopátra i. e. 47-ben Caesarion nevű fiút szült, akiről azt állította, hogy Julius Caesar fia. Kleopátra Kr. e. 44-ben Caesariont Egyiptom társuralkodójává nevezte ki, és a fennmaradt művészeti alkotások anyát és fiát társuralkodóként ábrázolják.

Az azonban, hogy a gyermek valóban Caesar fia volt-e, bizonytalan. Caesar soha nem ismerte el a gyermeket sajátjának. Caesar egyik barátja, Gaius Oppius még egy röpiratot is írt, amelyben tagadta, hogy Caesarion Caesar fia lenne. VII. Kleopátra öngyilkossággal halt meg, miután őt és Marcus Antoniust i. e. 30-ban Octavianus legyőzte, Caesariont pedig nem sokkal ezután ölték meg.

Mivel sem Julius Caesarnak, sem Caesarionnak nem maradtak fenn maradványai, nem valószínű, hogy a tudósok valaha is képesek lesznek bizonyossággal megállapítani, hogy Caesar valóban Caesarion apja volt-e.

Valódi a rézkarc kincs?

1952-ben a régészek egy réz tekercset találtak egy barlangban, más holt-tengeri tekercsekkel együtt, Qumránban. Ahogy a neve is mutatja, az írást egy réztekercsre vésték. A tekercs hatalmas mennyiségű elrejtett arany- és ezüstkincset jegyez fel.

A tekercs több mint 1900 évre nyúlik vissza, arra az időre, amikor a Római Birodalom uralta a qumráni területet. A tekercs írásának idején számos lázadás volt a római uralom ellen, és a tudósok feltételezik, hogy a kincset azért rejtették el, hogy megakadályozzák a római erők általi elfogását. Hogy a kincs valódi-e, hogy pontosan hová rejtették el, hogy megtalálták-e valaha, és hogy létezhet-e még ma is, mind olyan rejtélyek, amelyek valószínűleg soha nem fognak megoldódni.

A frigyláda sorsa

Kr. e. 587-ben egy babilóniai hadsereg II. Nabukodonozor király vezetésével elfoglalta Jeruzsálemet, kifosztotta a várost és lerombolta az Első Templomot, a zsidó nép által Isten imádatára használt épületet. Az Első Templomban volt a frigyláda, amely a 10 parancsolatot rögzítő táblákat hordozta.

A frigyláda sorsa tisztázatlan. Az ókori források szerint a ládát vagy visszavitték Babilonba, vagy elrejtették a város elfoglalása előtt. Az is lehetséges, hogy a frigyláda a város kifosztása során semmisült meg. Mindenesetre a bárka holléte ismeretlen. Az eltűnés óta számos történet és legenda kering a bárka sorsáról. Az egyik történet szerint a bárka végül Etiópiába került, ahol ma is őrzik. Egy másik történet szerint a frigyládát isteni módon elrejtették, és nem jelenik meg, amíg egy messiás el nem érkezik.

Mikor született Jézus?

Bár sok keresztény ma december 25-ét Jézus születéseként ünnepli, ő valószínűleg nem ezen a napon született. A december 25-i dátumot talán azért választották, mert időben közel esik Saturna liához, egy római ünnephez, amely Szaturnusz istent ünnepelte. A legkorábbi feljegyzések szerint december 25. Jézus születésnapja a Kr. u. IV. századból származik – több mint 300 évvel a születése után. Egy másik elképzelés szerint a korai keresztények azért választották december 25-ét, mert kilenc hónapra esik attól a naptól, amelyet Jézus fogantatásának tekintettek.

Az ókori feljegyzések szerint a korai keresztények soha nem tudtak megegyezni Jézus születésének időpontjában, és még ma is sok ortodox keresztény úgy ünnepli Jézus születésnapját, hogy az január 6-án vagy 7-én van. Végül is nem valószínű, hogy Jézus születésének dátumát valaha is megtudjuk – valójában még a pontos évszám sem biztos, bár a tudósok általában egyetértenek abban, hogy valamikor i. e. 4 körül lehetett.

Valódiak voltak a babiloni függőkertek?

Az ókori írók fantasztikus kertek sorozatát írják le, amelyeket a mai Irak területén fekvő Babilon ókori városában építettek. A kerteket feltehetően II. Nabukodonozor (uralkodása i. e. 605 és 562 között) építette, és egyes ókori írókra olyan nagy hatással voltak, hogy a kerteket a „világ csodájának” nevezték. Kr. e. 250 körül a bizánci Philón azt írta, hogy a függőkertekben „a növények a talajszint fölött magasan termesztettek, és a fák gyökerei nem a földbe, hanem egy felső teraszba ágyazódtak”.

A Babilonban ásatásokat végző régészek eddig nem találtak olyan kert maradványait, amely megfelelne ennek a leírásnak. Ez egy kérdéssel állította a régészeket szembe: Vajon a függőkertek valóban léteztek? 2013-ban Stephanie Dalley, az Oxfordi Egyetem kutatója egy könyvében azt javasolta, hogy a kertek valójában az asszíriai Ninive városában voltak. Az elmúlt két évtizedben mind Babilon, mind Ninive a háborúk és a fosztogatások miatt károkat szenvedett, és nem valószínű, hogy ez a rejtély valaha is teljesen megoldódik.

Vajon volt e Atlantisz ?

Az i. e. negyedik században író Platón görög filozófus egy Atlantisz nevű földről mesélt, amely az Atlanti-óceánban létezett, és állítólag az őskorban meghódította Európa és Afrika nagy részét. A történetben az őskori athéniak visszavágnak Atlantisznak egy konfliktusban, amelynek végén Atlantisz eltűnik a hullámok alatt.

Bár egyetlen komoly tudós sem hiszi, hogy ez a történet szó szerint igaz, egyesek azt feltételezik, hogy a legendát részben a görög történelemben megtörtént valós események ihlették. Az egyik lehetőség szerint a Kréta szigetén Kréta előtt 1400-ig virágzó minószi civilizáció (ahogyan ma nevezik) ihlette Atlantisz történetét. Bár Kréta a Földközi-tengerben, és nem az Atlanti-óceánban fekszik, a minószi települések jelentős károkat szenvedtek a görögországi Théra vulkán kitörésekor.

Emellett a régészek megállapították, hogy a minósziak végül legyőzték (vagy kénytelenek voltak egyesülni) a mükénéieknek nevezett népcsoportot, amely a görög szárazföldön élt. Nem valószínű, hogy ez a vita valaha is teljesen lezárul.

Milyen volt Jézus valójában?

A történészek nagyjából megalkották Jézus életének vázlatát, de valószínűleg soha nem fogják megerősíteni, hogy milyen volt. Arról azonban vannak elképzeléseik, hogy valószínűleg hogyan nézett ki, és azt állítják, hogy barna szemei, olajbogyószínű bőre és fekete haja volt.

A legkorábbi fennmaradt evangéliumok a második századból származnak, csaknem 100 évvel Jézus élete után.

Jézus szülővárosának, Názáretnek a régészeti vizsgálatai többet elárulnak arról a környezetről, ahol Jézus felnőtt. Az elmúlt években a tudósok felfedeztek egy első századi házat, amelyet évszázadokkal Jézus kora után úgy tiszteltek, mint amelyben Jézus felnőtt, de hogy ez valóban Jézus háza volt-e, nem tudni.

Bár az új kutatások további betekintést nyújtanak majd, a tudósok szerint nem valószínű, hogy valaha is teljesen meg fogják tudni, milyen volt Jézus valójában. Egy kutató azonban 2018-ban régészeti adatok és ősi szövegek alapján, amelyek Jézus júdeai és egyiptomi kortársait írják le, közzétett egy illusztrációt arról, hogyan nézhetett ki Jézus. A kutató ősi érméken és egyiptomi múmiafestményeken szereplő képekből merített, és megállapította, hogy Jézusnak valószínűleg barna szeme, fekete haja és olajbarna bőre volt. Körülbelül 1,65 méter magas lehetett, ami a korabeli csontvázmaradványok alapján a felnőtt férfiak átlaga volt.

Hol van a Szent Grál?

A Szent Grál, a kehely, amelyből Jézus a keresztre feszítése előtti utolsó vacsorán a tanítványaival együtt ivott, soha nem került elő, és szinte biztos, hogy soha nem is fog. Valójában egészen a középkorig nem is volt iránta nagy érdeklődés, miután az Artúr király néhány történetének megírói úgy írták le a Szent Grál keresését, mint egy olyan küldetést, amelyre Artúr király és lovagjai vállalkoztak.

A Szent Grál megtalálására komoly tudományos kísérletek nem léteznek, bár a fikcióban továbbra is népszerű, és olyan filmekben használják fel cselekményes eszközként, mint az 1989-es „Indiana Jones és az utolsó keresztes hadjárat” című film, ahol Indiana Jones apjának gyógyítására használták, miután egy náci kollaboráns lelőtte.

Elolvasom a cikket