Miért jár jobban az agyunk egy intenzív edzés után?

A dopamin szintje megemelkedik a fizikai aktivitás során. A jelenség hátterében álló pontos élettani mechanizmus mindeddig nem volt egyértelmű.

A Portsmouthi Egyetem tudósainak kutatása szerint a gyorsabb reakcióidővel áll összefüggésben. A felfedezés új terápiás útvonalat jelenthet a szervezet dopaminszintjétől függő rendellenességek, például a Parkinson-kór, a skizofrénia, az ADHD, a függőség vagy a depresszió kezelésére.

„Tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri edzés javítja a kognitív funkciókat, de a folyamat mögött álló pontos mechanizmusokat még nem vizsgálták.”

A dopamin a jólétünk szempontjából kulcsfontosságú hormon.

A dopamin egy olyan neurotranszmitter, amelyet az öröm, az elégedettség és a motiváció érzésében játszott szerepe miatt általában „jó közérzet” hormonként emlegetnek.

A kutatók a dopamin felszabadulását az agyban pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével mérték, amely a szervezetben lévő sejtek metabolikus és biokémiai aktivitását követi nyomon.

A vizsgálat három kísérletet foglalt magában, összesen 52 férfi bevonásával. Az elsőben a résztvevőket arra kérték, hogy nyugalomban és kerékpározás közben végezzenek kognitív feladatokat egy PET-szkenner ellenőrzése alatt, hogy a csapat nyomon követhesse a dopamin áramlását az agyukban.

A második vizsgálatban elektromos izomstimulációt alkalmaztak, hogy kiderítsék, vajon a testmozgást serkentő erőltetett izommozgás is javítja-e a kognitív teljesítményt. Az utolsó kísérlet az önkéntes és az önkéntelen testmozgást kombinálta.

Azokban a kísérletekben, ahol önkéntes testmozgást alkalmaztak, javult a kognitív teljesítmény. Ez más volt, amikor csak kényszerített elektromos stimulációt alkalmaztak.

„Újszerű agyi képalkotó technikák segítségével sikerült megvizsgálnunk, hogy a dopamin milyen szerepet játszik az agyműködés javulásában a testmozgás során, és az eredmények igazán ígéretesek. A mostani tanulmányunk azt sugallja, hogy a hormon fontos neuromodulátor a reakcióidő javításában. Ezek az eredmények alátámasztják az egyre több bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az előírt testmozgás kezelési módot jelent számos állapot kezelésére.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljesen megértsük a dopamint és a kognitív teljesítményt edzés után összekötő mechanizmust.”

Elolvasom a cikket