Az álmatlanság gyógyításának új módja

A leggyakoribbak a „benzodiazepinek”, amelyek bár gyorsítják az elalvást, már néhány hét után függőséget okozhatnak. A zolpidem és a zaleplon új generációs gyógyszerek, amelyek az Ω1-receptoron kifejtett szelektív hatásuk és enyhébb mellékhatásaik vannak.

De vajon van-e olyan hatékony módja az álmatlanság leküzdésének, amely nem jár altatók szedésével? Dr. Alexander Sweetman, a Flinders Egyetem munkatársa szerint igen, és rámutat egy konkrét megoldásra: az álmatlanság kognitív viselkedésterápiájára.

Az álmatlanság és az obstruktív alvási apnoe gyakran kéz a kézben járnak, és ez nem jó kombináció
Az álmatlanságban szenvedők körülbelül 30-40 százalékának van egyidejűleg OBS, de az OBS-ben szenvedők többsége diagnosztizálatlan és kezeletlen marad.

Sajnos az alvászavarok leggyakoribb kezelése az altatók. A CBT–I-re csak az emberek egy százalékát utalják pszichológushoz, és ez súlyos hiba. Sok betegnek lehet segíteni az elalvásban anélkül, hogy gyógyszerekkel „tömnék” őket, és a szervezetet kevésbé terhelnék meg.

„Az új CBT-I programot álmatlansági tünetekkel küzdő emberekkel teszteltük Ausztrália-szerte, és megállapítottuk, hogy nagyon könnyen használható, jelentős és tartós javulást biztosít az alvás, a nappali működés és a mentális egészség terén. Tudjuk, hogy a CBT–I javítja az álmatlanságot, a mentális egészséget és az életminőséget – szeretnénk, ha minél többen használnák ezt a kezelést, mert csökkentheti az altatók vagy más olyan beavatkozások szükségességét, amelyek nem feltétlenül kezelik a hosszú távú alvásproblémákat.

62 álmatlansági tünetekkel küzdő felnőtt 18 hónapon keresztül használta, és jelentős és tartós javulásról számoltak be az álmatlansági tünetek és a kapcsolódó mentális egészségügyi tünetek terén. Minden egyes heti ülés körülbelül 20-30 percig tart, és a relaxáció egy formája – a páciens rövid filmeket, képeket és szöveges információkat néz. Ily módon megtanulja kontrollálni az ingereket, megnyugszik és gyorsabban elalszik. A program olyan algoritmusokat tartalmaz, amelyek folyamatosan értékelik az álmatlanság és az éberség tüneteit, és interaktív kezelési javaslatokat adnak.

Elolvasom a cikket