Az ízületi fájdalmak okai és kezelésük

Az évek során elszenvedett kopás miatt az ízületi fájdalmak gyakran a harmincas és negyvenes éveinkben kezdődnek.

Az emberek azt hiszik, hogy télen rosszabb a helyzet, de egy új kutatás szerint az ízületi fájdalmakat a változó időjárási viszonyok okozhatják, ez azonban csak mítosz.

A Sydney-i Egyetem szakértői megállapították, hogy úgy tűnik, az időjárási tényezők nem növelik közvetlenül a térd-, csípő- vagy derékfájást, beleértve a reumás ízületi gyulladást vagy az osteoarthritist.

OSTEOARTHRITIS

Olyan tünetei lehetnek, mint az izomgyengeség, a fájdalom, a merevség, általában a térdben, a kézben vagy a csípőben.

Ez a leggyakoribb ízületi fájdalomtípus, amely hatmillió nőt és négymillió férfit érint az Egyesült Királyságban.

A túlsúly az ízületek megterhelésével hozzájárulhat.

Matthew Piff, a Nuffield Health regionális fizioterápiás vezetője elmondta: „Gyakori az a gondolat, hogy minél többet használjuk az ízületeinket, annál gyorsabban elhasználódnak. De az osteoarthritis egy olyan gyulladással járó betegségfolyamat, amely megzavarja a porcok önjavításának módját. A testmozgás pedig lehetővé teheti, hogy az ízület normálisan, tünetek nélkül működjön. A súlyzós edzés erősítheti az ízületek körüli izmokat, a szobakerékpározás jótékonyan hathat a csípő- és térdfájdalmakra, a szív- és érrendszeri edzés pedig támogatja az egészséges immunrendszert, hogy csökkenteni tudja a gyulladást.

FICAM VAGY HÚZÓDÁS

Fájdalom pihenés vagy mozgás közben, duzzanat és gyengeség a sérülés körül.

Matthew szerint: „A rándulás vagy húzódás gyakran gyorsabb mozgások során következik be, amelyek következtében egy ízület vagy izom túlnyúlik. Azokat az embereket veszélyeztetik, akik sokat sportolnak, vagy otthon vagy a munkahelyükön fizikai munkát végeznek. A sérülések gyakrabban fordulhatnak elő olyan embereknél, akik nem rendelkeznek megfelelő kondícióval. Bár a legtöbb ficam és húzódás viszonylagos pihenéssel gyógyul, a fizioterápia segíthet.”

BURSITIS

Tünetek: hőérzet és bőrpír, érzékenység és duzzanat, általában a vállban, a könyökben, a csípőben vagy a térdben.

A bursitis gyakori a futóknál, az ismétlődő mozgásokat végző dolgozóknál és az olyan szakmunkásoknál, mint például az építők, akik sok időt töltenek kemény felületeken térdelve.

Matthew szerint: „A burzitisz az ízületeink körüli súrlódást csökkentő, folyadékkal teli zsákok (bursa) gyulladása és irritációja. Ezek begyulladhatnak a túlzott használat vagy túlterhelés, fertőzés vagy trauma miatt. A megelőzéshez tartozik az egészséges testsúly, a tevékenységek ütemezése és a rendszeres szünetek tartása. Ha sportol, melegítsen be és nyújtson le. A bursitis egyszerű öngyógyítással kezelhető, beleértve a pihenést, a 10-15 perces jegelést és a paracetamolt vagy ibuprofent. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, fertőzés lehet, és fel kell keresni a háziorvost.”

REUMÁS ÍZÜLETI GYULLADÁS

Tünetek: lassan jelentkező duzzanat, fájdalom, bőrpír és merevség, jellemzően a kis kéz- és lábízületekben.

A reumatoid artritisz krónikus gyulladásos betegség, amely bármely életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban harminc- és ötvenéves kor között fordul elő.

A dohányzás, beleértve a passzív dohányzást, az elhízás és a családi kórtörténet mind növelheti a kockázatot.

Dr. Asif Naseem, a Nuffield Health háziorvosa elmondta: „Egyszerre érinti mindkét kezet vagy lábat, amely az ízületek fokozatos leépülését és funkcióvesztést okoz. A tünetek általában reggel vagy inaktivitás után rosszabbak, és fáradtsággal, influenzaszerű tünetekkel és fogyással járhat a betegség. A korai diagnózis létfontosságú a kór lassabb előrehaladásához és az ízületek megőrzéséhez. A gyulladás elfojtására gyógyszereket írhatnak fel. Néha műtétre van szükség a fájdalomcsillapítás és a deformitások megelőzése érdekében.”

Elolvasom a cikket