Ez a reggeli javíthatja a koncentrációt

Az Aarhus Universitet kutatóinak friss tanulmánya az étkezési szokások és a kognitív képességek közötti kapcsolatot vizsgálta, és megállapította, hogy a fehérjében gazdag reggeli fogyasztása növelheti a jóllakottság érzését és javíthatja a koncentrációt. Ez a tudás különösen értékes egy olyan világban, ahol az elhízás és az életmóddal összefüggő betegségek egyre nagyobb számban fordulnak elő.

A vizsgálatban 30 elhízott, 18 és 30 év közötti nő vett részt, akik három napon keresztül fehérjében, szénhidrátban gazdag reggelit vagy semmit sem ettek a napnak ebben az időpontjában. Ebédidőben megmérték a nők jóllakottságérzetét, hormonszintjét és energiabevitelét.

Prof. Mette Hansen, az Aarhus Universitet munkatársa szerint: Azt találtuk, hogy a zabpehelyből álló, fehérjében gazdag reggeli növelte a résztvevők telítettségét és koncentrációját. Ugyanakkor nem csökkentette a teljes energiabevitelt a reggeli kihagyásával vagy a szénhidrátban gazdag reggelivel összehasonlítva.

A túlsúlyos emberek száma világszerte növekszik. Az elhízás gyakran életmódbeli betegségekkel, például 2-es típusú cukorbetegséggel jár együtt. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a reggelizők BMI-je alacsonyabb, mint azoké, akik nem reggeliznek. Most kimutatták, hogy a fehérjében gazdag ételek nagyobb telítettséget okoznak az azonos kalóriatartalmú, szénhidrátban gazdag és magas zsírtartalmú ételekhez képest.

A szénhidrátban gazdag étrend fehérjében gazdag étrenddel való helyettesítésének lehetőségei jól látszanak a tanulmányban mért jóllakottsági hatásokon. Több alany nehezen tudta megenni a teljes fehérjében gazdag, égetett gyökérből és zabpehelyből álló reggelit.

Prof. Mette Hansen hozzáteszi: Az eredmények megerősítik, hogy a fehérjében gazdag ételek növelik a jóllakottság érzését, ami pozitív hatással van a súlygyarapodás megelőzésére. Az eredmények azonban arra is utalnak, hogy nem elegendő a fehérjében gazdag reggeli ahhoz, hogy ez az étrendi stratégia hatékony legyen.

Bár a tanulmány fontos felismerésekkel szolgált, megvannak a maga korlátai is, mivel csak túlsúlyos fiatal nők vettek részt a vizsgálatban.

A tanulmány emellett viszonylag rövid távú megfigyeléseken alapul, így nyitva hagyja azt a kérdést, hogy a hosszú távú étrendi változások hogyan befolyásolhatják az egészséget és a testsúlyt.

Elolvasom a cikket