Ezek a világ legboldogabb országai 2024-ben

A World Happiness Report nemcsak egy évente megjelenő tudományos kiadvány neve, hanem a kiadványt készítő kutatószervezet neve is.

A jelentéshez szükséges adatokat a globális Gallup World Poll keretében gyűjtik. Ez az alapja a boldogsági rangsornak. Itt a világ legtöbb országából származó válaszadók válaszolnak az életminőségükre vonatkozó kérdésekre. Mindenekelőtt arra kérik őket, hogy egy egytől tízig terjedő skálán helyezzék el magukat az életükkel való elégedettségüket illetően. A felmérés az elmúlt három évben a kérdésekre válaszoló emberek reprezentatív csoportjának mintáját veszi alapul.

A World Happiness Report azonban nem csupán az élettel való szubjektív elégedettségérzetre vonatkozó adatok gyűjtése. Az kutatók számos olyan külső tényezőt is figyelembe vesznek, amelyek befolyásolhatják boldogságunkat. Ezek közé tartozik egy ország GDP-je, a várható élettartam, a szabadság vagy a korrupció szintje. Az első jelentést 2012-ben tették közzé. Hasonló időben az ENSZ határozatot fogadott el arról, hogy március 20-át a boldogság világnapjának ismeri el. A következő években elfogadottá vált, hogy a legfrissebb jelentéseket pontosan ezen a napon teszik közzé.

Az elmúlt években a boldogsági rangsor élén a finnek álltak.
Közép- és Kelet-Európában összességében növekedett a boldogságérzet, ami valószínűleg a gazdaságok dinamikus fejlődésével függ össze. Ugyanakkor az olyan országokban, mint Lengyelország és Csehország, a fiatalabbakat összehasonlíthatatlanul magasabb boldogságszint jellemzi, mint a harmadik korcsoportba tartozó embereket, akik még emlékeznek a korábbi politikai rendszerre.

Sajnos azt is megtudjuk a tanulmányból, hogy nem az egész világon érzik magukat jobban az emberek. Annak ellenére, hogy Közép-Európában vagy a Távol-Keleten összességében nőtt a boldogság, Dél-Ázsiában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten érezhetően csökkent az élettel való elégedettség.

Miért fontos egyáltalán megfigyelni ezeket a tendenciákat az évek és korcsoportok között? A kutatók munkájukban azzal érvelnek, hogy a boldogság magas szintje befolyásolja a demencia csökkenését. Tekintettel arra, hogy a demencia egyértelműen rontja az életminőséget, a tágabb értelemben vett jólétet stb., döntő fontosságú, hogy a népesség legidősebb részének jólétére is odafigyeljünk.

A világ számos országában megfigyelhető, hogy a 24 év alatti fiatalok a legboldogabbak.
Az idei kiadvány még egy fejezettel emelkedik ki, amely a világ legnépesebb országának, Indiának a helyzetéről szól. Lassan ez a régió is kezd szembesülni a népesség elöregedésével. Ennek ellenére az indiai idősek magas szintű életelégedettséget mutattak, ami ellentmond a kutatók azon hipotézisének, hogy az életkor és a boldogság között csak a magas jövedelmű országokban van pozitív kapcsolat. Ahogy az indiai példából szó szerint láthatjuk, a pénz nem boldogít. Ráadásul az idősebb nők statisztikailag kevésbé boldogok, mint az idősebb férfiak.

Melyek tehát a világ legboldogabb országai?

A világ legboldogabb országai 2024-ben – TOP 10

1. Finnország – 7.741 pont

2. Dánia – 7.583 pont

3. Izland – 7.525 pont

4. Svédország – 7.344 pont

5. Izrael – 7.341 pont

6. Hollandia – 7.319 pont

7. Norvégia – 7.302 pont

8. Luxemburg – 7.112 pont

9. Svájc – 7.060 pont

10. Ausztrália – 7.057 pont

Egyáltalán nem lepődünk meg, hogy Finnország az első helyen áll. Zsinórban hetedik alkalommal nyer. Ugyanilyen kevéssé meglepő az összes északi ország jelenléte az első tízben. Ehelyett érdemes megemlíteni a háborúban álló Izrael helyzetét – tavaly még a magas negyedik helyen állt, most azonban csak egy fokozattal lejjebb landolt. Annak ellenére, hogy az állam részt vesz a katonai akciókban, Izrael lakói még mindig magas szintű életelégedettséget mutatnak.

Nézzük meg azt is, hogy Magyarország hol áll a rangsorban, és hogyan viszonyul ez az eredmény a többi közép- és kelet-európai országhoz.

18. Csehország – 6.822 pont

19. Litvánia – 6.818 pont

21. Szlovénia – 6.743 pont

29. Koszovó – 6.561 pont

32. Románia – 6.491 pont

34. Észtország – 6.448 pont

35. Lengyelország – 6.442 pont

37. Szerbia – 6.411 pont

45. Szlovákia – 6.257 pont

46. Lettország – 6.234 pont

56. Magyarország – 6.017 pont

72. Oroszország – 5.785 pont

105. Ukrajna – 4.873 pont

A jelentés következő kiadása egy év múlva jelenik meg. Milyen eredményekre számíthatunk akkor? Sok függ a világ különböző részein zajló geopolitikai fejleményektől. Akárhogy is, a fegyveres válságok egyszerű elhárítása vagy az életminőség és a jólét javítása alig egy csepp a tengerben ahhoz képest, amire szükség van ahhoz, hogy a világ egy boldogabb hely legyen.

Elolvasom a cikket