Konyhai eszközök, amelyeket muszáj tisztán tartani az egészségünkért

VÁGÓDESZKÁK

A vágódeszkák megtisztítása rendkívül fontos, valamint az élettartalmuk is attól függ, hogyan tartjuk karban őket. A műanyag vágódeszka a mosogatógépbe is betehető, de ha a fa- vagy bambuszmodellről beszélünk, akkor tisztítsuk meg forró vízzel és mosogatószerrel minden egyes használat után.

SZIVACSOK

Mivel a szivacsok sok szennyeződéssel és baktériummal érintkeznek, gyorsan és gyakran beszennyeződnek. Tisztítsa meg naponta a szivacsokat úgy, hogy bedobja őket a mikrohullámú sütőbe vagy a mosogatógépbe, hogy segítsenek elpusztítani a baktériumokat. A szivacs fertőtlenítéséhez háromnegyed csésze fehérítőt is használhat, öt percig kell áztatni, majd alaposan leöblíteni meleg vízben. Fontos tudni, hogy egyetlen szivacs sem tart ki örökké, érdemes havonta cserélni azt.

VÍZSZŰRŐK

A beépített szűrővel ellátott vízkancsó használata egyszerű és olcsó módja az ivóvíz minőségének javítására. A konkrét javaslatokat a kézikönyvben találja, de a legtöbb szűrőt kettő-hathavonta kell cserélni.

KULACSOK

Az újrafelhasználható vizes palackok jó befektetést jelentenek. Ráadásul megfelelő karbantartás mellett évekig kitartanak. Általános szabály, hogy a kulacsot mindennap ki kell mosni.

MOSOGATÓRONGYOK ÉS TÖRÖLKÖZŐK

Innen kerülhet a legtöbb baktérium az ember kezére. Az egészsége érdekében érdemes naponta cserélni a mosogatórongyokat és a törölközőket, hogy távol tartsuk a baktériumokat. A nagyon piszkos konyharuhákat külön mossuk ki forró vízben, és cseréljük ki, ha elszakadnak, vagy erősen foltosak.

FŰSZERTARTÓK

Ha legközelebb kitakarít, szánjon időt a fűszertartókra is. A régi fűszerekkel való főzés valószínűleg nem árthat, de kevésbé ízletessé teheti az ételt. Amikor új fűszereket vásárol, írja rá a vásárlás dátumát egy szalagra, és ragassza rá a tartóra, mert így tudni fogja, hogy hány hónapos. Nincs kőbe vésett szabály, hogy mikor kell cserélni az adott fűszert, de az egészségünk érdekében olykor-olykor érdemes takarítani és eldobni azt, amit nem használunk.

Elolvasom a cikket